Cumhuriyet sonrası Türk resminde mekan olgusu
The fact of the place at the Turkish painting after Republic
- Tez No: 240935
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İBRAHİM DİNÇELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: 1- Mekân 2-Olgu, 1- place 2- fact
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Uzayın insan eliyle sınırlandırılmıs bir parçası olan mekân aynı zamanda sınırsız bir bosluktur. Mekân kavramı, mimari içerisinde büyük deger arz etmektedir. Sınırlarının fiziki önemi kadar görsel etkileri de önem tasımaktadır. Sanatçının dogaya yaklasma endiseleri, gerçek bir mekân yaratma adına derinlik sorununu da beraberinde getirmistir. Böylece, Rönesans sanatının önemli bir bulusu olan perspektif, resim sanatında yerini almıstır. Perspektif ve benzeri yanılsama formülleri vasıtasıyla mekânın illüzyonu (tasviri) soyutlanmaya baslamıstır. Mekân soyutlamasının Kübizm ile basladıgı gerçegi yadsınamaz. Kübizm ile geleneksel perspektife, ısık- gölge kullanımlarına ve sanatı doganın taklit edilmesi olarak gören kuramlara karsı çıkılarak, dogadaki biçim, doku, renk ve mekânları taklit etmek yerine parçalara ayrılmıs nesneleri çesitli yönlerden aynı anda algılanabilecek biçimde yan yana getirerek yeni bir gerçeklik yaratılmıstır. Mekânın soyutlanmasıyla birlikte mekân ve form özdeslesir. Ardından da non- figüratif resimle birlikte mekân yanılsaması ortadan kalkarken; yerlestirme sanatında (enstelasyon) ise mekân olgusu gerçek bir deger olarak sanata dâhil olmustur.
Özet (Çeviri)
The place which could bound by humans? hand a piece of in space as the same time it is unlimited space. It has an important quality in architectural. The physical importance of boundary is how much important, both of the visual efects become important. The artists live and see in their environment aproach of nature anxiety, for to create a real place bringing depth problem together. Therefore the important discovery is perspective has taken a part in the art at Renaissance Pictures. The place?s description with perspective and similar illusion formulas began to abstact. With Cubism it is becoming traditional perspective, the theories which seems using light-dark and copying of nature in art to oppose instead of copying the form in nature, texture, color, and place, the break into pieces of thing different direction can perceive with bringing next to create a new reality in the same time. The place abstraction began in Cubism. After been abstraction with place-form was become identical. Later with non-figuratif art place illusion was removed. In Enstalasion Art the place fact is joins art with the reality value.