Niş pazarlama stratejilerinin turizm sektöründe A grubu seyahat acentalarında uygulanması: ETS Tur örneği
The application of niche marketing strategies in A group travel agencies in tourism sector: ETS travel agency example
  1. Tez No: 240936
  2. Yazar: GÖKÇE BAHAR ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazar Bölümlendirme, Nis Pazarlama, Turizm Sektörü, Market segmentation, niche marketing, tourism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Son yıllarda her alanda yasanan ekonomik, kültürel, siyasi ve demografik degisimler kuskusuz turizm sektöründe de etkilerini göstermektedir. Turistlerin beklentilerindeki degisimler turizm sektöründeki turizm acentaları ve tur operatörleri için yeni kavramlarla tanısma veya bilinen ve uygulanan; kitle turizmi, paket tatiller, deniz, kum, günes turizmi vb. gibi uygulamaların yanı sıra alternatiflere yönelme zorunlulugu dogurmaktadır. Bu noktada turizm acentaları ve tur operatörlerinin pazar bölümlendirmeden faydalanarak, pazarın tamamına tek bir pazarlama karmasıyla ulasmak yerine daha çok nis pazarlar olarak nitelendirilen ve turizm açısından bakıldıgında kitle turizmi yerine alternatif turizm çesitleri olarak karsımıza çıkan ve çalısmamızın son bölümünde ayrıntılı olarak açıklayacagımız turizm çesitlerine yönelerek önemli bir rekabet avantajı kazanmaktadırlar. Tezin ilk bölümünde pazar bölümlendirme kavramının tanımı yapılmıs, tanımı, yararları, ilkeleri ve çesitli düzeyleri aktarıldıktan sonra tüketici ve endüstriyel pazarların bölümlendirilmesi ve bölümlendirme kriterleri ele alınmıstır. Daha sonra hedef pazar seçimi ve konumlandırılma üzerinde durulmustur. İkinci bölümde ise pazar bölümlendirmenin düzeylerinden birisi olan nis pazarlamanın tanımı, özellikleri, uygulanabilmesi için gerekli kosullar ve uygulama basamakları incelenmis, turizm sektörü ile iliskisi üzerinde durulmustur. Üçüncü bölümde turizm ve turist kavramının tanımı yapılmıs, turizm sektörünün özellikleri belirtilmis, bunun ardından Türkiye'de turizmin durumu ve sorunları açıklanmıstır. Dördüncü bölümde de öncelikle seyahat acentasının tanımı yapılmıs, daha sonra seyahat acentalarının türleri ve A Grubu Seyahat Acentalarında nis pazarlama uygulamaları açıklandıktan sonra örnek firma olarak ele aldıgımız ETS Tur'un bu konuyla ilgili olan çalısmaları açıklanmıstır.
Özet (Çeviri)
In recent years the economical, cultural, political and demographic changes in every field influence tourism certainly as a sector. As the expectations of tourists change tour agencies and tour operators have to find a way to meet new opportunities and go towards alternative while they practice mass tourism and package holiday programmes. At that point travel agencies and tour operators use market segmentation to go towards the tourism parts which is called alternative tourism described in the last section of the thesis as niche market instead of reaching the whole market with one market mix by this they get competitive advantage against competitors. In the first section the market segmentation is described, after its definition, advantages, principles, levels and the bases for segmenting consumer and industrial markets are explained. Positioning and targeting are also described in that section. In the second section, from one of the levels of market segmentation niche marketing is described. Its definition, properties, the conditions that need to be practiced and the application steps and the relationship between tourism sector is examined. In the third section the concept of tourism and tourist is described, the properties of tourism sector are determined, and after this the condition of tourism sector in Turkey and the problems of this sector are described. In the fourth section the definition of travel agency is made. After the types of travel agencies and the niche marketing applications in A Group Travel Agencies are explained the applications of ETS Travel for this subject are described as an example.