Gürcistan Türkiye ilişkileri
Relations of Georgia with Turkey
  1. Tez No: 240963
  2. Yazar: ÇETİN KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN DİLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Gürcistan, Kafkasya, Hazar Havzası, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı, Abhazya, Güney Osetya, Acara, Rusya Federasyonu, Georgia, Caucasus, Caspian Bassin, Baku-Tbilisi-Ceyhan pipeline, Abkhazia, South Ossetia, Adzharia, Russian Federation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Kafkasya; Kuzey Kafkasya ile Transkafkasya olarak adlandırılan iki alt bölgeden oluşur. Bu alt bölgelerin sınırını, Kafkas Dağları belirlemektedir. Gürcistan; Transkafkasya'da bulunan ve Jeostratejik anlamda, önemli bir yer tutan; tarihte, dönemlerinin güçlü yapılarına sahip ve bölgede kontrolü ele geçirmeyi hedefleyen devletlerin harekat alanlarından birini teşkil etmiştir. Bu yönüyle Gürcistan, çok değişik uygarlıkların hükümranlığının boy gösterdiği bir coğrafya olmuştur. SSCB'nin, 1991 yılında meydana gelen dağılma sürecine kadar etkileri devam ettiği gibi; günümüzde de Rusya Federasyonu adı altında bu etkilerini en etkin bir şekilde sürdürmektedir. Hazar havzasının enerji kaynaklarının ulaşım yolları üzerinde bulunan Gürcistan; Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ile, bu özelliğini somut bir yapıya kavuşturmuştur. Bölgenin, alternatif enerji kaynaklarını yönlendiren bir güzergah üzerinde olması; çıkar çatışmalarının da, en üst düzeyde varlık göstermesine imkan sağlamıştır. Gürcistan'ın kendi içindeki etnik yapılar; bölgenin kontrolünü hedefleyen (RF, ABD, AB) devletlerin, Gürcistan'a karşı tehdit unsuru oluşturmak üzere harekete geçirdiği ve desteklediği unsurlar olmuşlardır. Abhazya, Güney Osetya, Acara, Gürcistan'ın başta gelen sorunlarını teşkil etmektedir. Gürcistan, SSCB'nin dağılmasından sonra komşu ülkelerce oluşturulan KEİ, BLACKSEAFOR gibi ekonomik ve askeri organizasyonlarda varlık göstermeyi ihmal etmemiştir. Gürcistan; antlaşma ile tespit edilmiş tek sınırı bulunan Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olmuş; Türkiye de Gürcistan'ın içişlerini ilgilendiren konularda Gürcistan'ın bütünlüğünü destekleyen bir politika izlemiştir.
Özet (Çeviri)
The Caucasus consists of two sub-regions: Northern Caucasus and Trans- Caucasus. The Caucasus Mountains determine the border of these two sub-regions. Georgia, stationed in Trans-Caucasus, occupies a very important place by means of geostrategy. This country, during some historical eras, has been one of the objectives of countries which dream of gaining the control of the region. Hence Georgia has been a geography where many different civilizations used to exist. The ongoing influence of USSR that continued until the disintegration in 1991 is still felt in the region via The Russian Federation though slightly in recent years. Georgia settled on the transportation roads to the energy sources of Caspian Bassin; has strengthened her position via the pipeline of Baku-Tbilisi-Ceyhan. Being in a position enabled to direct the alternative energy sources of the region, led the conflicts up to the highest level. The interior ethnic structures within Georgia have always been supported by the countries (USA, RF, and EU) planning to get hold of the control of the region to form an issue of menace against Georgia. Abkhazia, South Ossetia, Adzharia are the primary issues of Georgia. After the disintegration of USSR, Georgia never neglected to participate in the economical and military organizations such as Black Sea Economic Cooperation (BSEC), and BLACKSEAFOR. Georgia has always been in good relations with Turkey, the only country whose borders are defined by treaty. Hence Turkish policy concerning Georgia?s internal affairs supports the integrity of this country.