Özel ve kamu hastane işletmelerinde görev yapan yöneticilerin motivasyon düzeylerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
Survey to determination of motivation levels of executives in private and public hospital enterprises
- Tez No: 241063
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN ÜNSAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hastaneler, İşletme, Hospitals, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Hastane İşletmesi, Hastane Yöneticisi, Motivasyon, Motivasyon Teorileri, Sağlık Hizmetleri, Hospital Enterprise, Hospital Executive, Motivation, Motivation Theories, Health Services
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Trakya Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
 - Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 218
Özet
Yöneticiler bir yandan örgüte uygun bir iş gücü oluşturmanın yollarını ararken diğer yandan da çalışanlarının temel bazı ihtiyaçlarını sürekli olarak izlemek ve göz önünde bulundurmak zorundadırlar. İnsanları motive etme sanatı, insan ihtiyaçları konusundaki bu temel anlayış üzerine inşa edilmiştir. Motivasyon aynı amaca ulaşma yönünde bir bireyin içinde bulunan arzu ve hazır olma derecesidir. Motive etme fonksiyonu ise örgütsel amaçları anlama ve kabul etme ve çalışanları bu amaçlara ulaşmada olumlu olarak katkıda bulunmaya yönlendirmektir.Sağlık hizmeti veren işletmeler oldukça heterojen bir yapıya sahip çalışanlar tarafından kendisinden beklenilen hizmetleri yerine getirir. Bu grup içinde hekimlerden hasta bakıcılara kadar farklı eğitime, tecrübeye, yaşa ve sosyal sınıfa tabi çalışanları görmek mümkündür. Hastane içinde yapılması gereken işler bazen son derece karmaşık iş bilgisi, uzmanlık bilgisi ve uzun süreli eğitim gerektirirken, bazen de minimum sayılabilecek bilgi ve eğitimi gerektirebilmektedir.Heterojenliğin bu kadar fazla olduğu bir örgütte motivasyon açısından önemli bir sorun bulunmaktadır: Çünkü bu gruplar farklı ihtiyaçlara ve beklentilere sahip olacaklardır. Bu gurubun lideri olan hastane yöneticilerinin motivasyonları günümüzde bu nedenle çok önem kazanmıştır. Bu çalışmada, kamu ve özel sektör yöneticilerinin motivasyon düzeylerinin ve çalışma koşullarının farklılaşmasının bir yansıması olarak ortaya çıkan ya da çıktığı iddia edilen benzerlik veya farklılıklar belirlenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
While the executives are seeking the appropriate labor force to the organization on one hand, they are continously obliged to observe and bear in mind some basic requirements of the employees on the other hand. The art of human motivation is constructed on the relevant basic concept of human requirements. Motivation is the level of desire and readiness, existing in the individual to reach the same goal. Besides, motivation function is to understand and approve the organizational goals and so to orientate the employees for the contribution favourably to the relevant goals.The enterprises which give health service are performing their obligations by considerably heterogenous staff. The relevant group comprises all employees from the doctors to the nurses with different education background, experience, age and social class. While the works to be done in the hospital are sometimes requiring considerable complicated expertize and long-term education, they are also requiring minimum knowledge and education in some cases.In such quite heterogenous organizations, there is no significant motivational trouble. Because, these groups will have different requirements and expectations. Therefore, the motivations of hospital executives, the leader of this group, today has great importance. In this survey, it will be studied to determine the similarities or dissimilarites, arisen or claimed arisen as the reflection for the differentiation of motivation levels and working conditions of public and private sector executives.