Küreselleşme sürecinin dinî yaşayış üzerindeki etkisi
The impact of globalization on religious life
  1. Tez No: 241446
  2. Yazar: FATİH DİLLİCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM YAPICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Sosyoloji, Religion, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, din, dinî hayat, Globalization, religion, religious life
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Küreselleşme genel olarak devletler ve toplumlar arasında karşılıklı ilişki ve bağımlılık sürecini ifade etmektedir. Dünyanın bir köşesindeki olayların ve etkinliklerin dünyanın daha uzak köşelerindeki insanlar ve toplumlar üzerinde ne derece ciddi sonuçlar doğuracağını ifade etmektedir.Küreselleşme ve din ilişkisi söz konusu olduğunda, öncelikle dikkat çekmemiz gereken nokta, hemen her dinin küresel iddialarının olduğudur. Dinlerin hemen hemen tamamının evrensel tezlere sahip olduğu, bütün insanları bu tezleri kabul etmeye çağırdıkları, neredeyse genel kabul gören bir hakikat durumundadır. Bu açıdan dinler, kendi değerlerini insanların tamamına duyurma yolunda küreselleşmenin olgusal imkânlarından yararlanabilirler. Bu sebeple küreselleşme, ?din yayma? faaliyetinin şeklini değiştirme, hızını ve etkisini artırma işlevi görebilir. Bir dinin kendi değerlerini yayması, ?dinî etkileşim? ve ?dinî eritim? faaliyetleri şeklinde olabilir.Bu araştırmada küreselleşmesinin dinî yaşayışa olan etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Globalization, generally refers to the process of mutual relationship and commitment among countries and societies. It puts forward the idea that events or activities taking place somewhere may have certain serious consequences on people or socities in farther places on Earth.As far as the relationship between globalization and religion is concerned, the first and foremost point of attention should be the fact that every religion has global assumptions. That almost all religions have universal arguements and that they call for all people to adopt these arguements are facts which are commonly accepted. From this point of view, religions can make use of the phenomenal benefits of globalization in announcing their values to all people. For that reason, globalization may serve as a catalyst in changing the form, enhancing the speed and the impact of ?conversion? activities. The propagation of a religion in terms of its values may take the form of ?religious interaction? or ?religious assimilation?.In this Study, the impact of globalization on religious life has been analyzed.