İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin performans görevlerindeki başarıları ile ailelerinin eğitim-öğretim çalışmalarına katılım düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
An investigation on the relation between the success of fifth class? students? on performance works and the rate of their family support on educational ?teaching works
  1. Tez No: 241473
  2. Yazar: MELTEM ŞEKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEN İFLAZOĞLU SABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Katılımı, Performans Görevi, Okul-Aile İşbirliği, Parent involvement, Performance Works, school-family cooperation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın temel amacı ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin performans görevi yapma başarıları ile ailelerinin katılım düzeyleri arasındaki ilişkinin ortaya konmasıdır. Bu temel amaç doğrultusunda İlköğretim 5. sınıf öğrenci velilerinin çocuklarının eğitim-öğretim faaliyetlerine katılım düzeyinin; sosyo-ekonomik düzey, yaş, cinsiyet, meslek, çocuğa yakınlık, eğitim durumu açılarından farklılaşıp farklılaşmadığı ve ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin performans görevi başarı puanları ile velilerinin katılım düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunup bulanmadığı belirlenmiştir. Ayrıca ilköğretim 5. sınıf öğretmenlerinin ve velilerinin aile katılımı, aile katılım sürecinde yaşananlar, performans görevleri, performans görevlerini yapma sürecine ilişkin görüşleri araştırılmıştır.Araştırma ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın nicel boyutunda Mersin ili Tarsus ilçesinde alt-orta ve üst sosyo-ekonomik düzeylerden 6 okulda çocukları 5. sınıfta okuyan 297 veli ile çalışılmış ve bu velilerin katılım düzeyleri Fantuzzo, Tüghe ve Childs (2000) tarafından geliştirilen ?Aile Katılım Ölçeği? (Family Involvement Questionnaire? ile sosyo-ekonomik düzeyleri ise Bacanlı (1997) tarafından geliştirilen ?Sosyo-Ekonomik Düzey Belirleme Anketi? ile belirlenmiştir. Velilerin ?Aile Katılım Ölçeği? ile belirlenen katılım düzeyleri ile çocuklarının Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ve Sosyal bilgiler derslerinden aldıkları performans notları arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Nitel boyutta ise ?Aile Katılım Ölçeği? uygulanan sınıfları okutan öğretmenlerden gönüllü olan sekizi ve ?Aile Katılım Ölçeği?nden alınan puanlar temel alınarak belirlenen 8'i düşük, 8'i yüksek katılım düzeyine sahip gönüllü olan toplam 16 veli ile görüşme yapılmıştır. Görüşme verilerinin çözümünde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, velilerin 100'ünün (%33.7) düşük katılım düzeyine, 108'inin (%36.4) orta katılım düzeyine ve 89'unun (%30) yüksek katılım düzeyine sahip oldukları; Aile Katılım Ölçeği Puanları ve Ev Temelli Katılım ölçeği puanları ile alınan Matematik, Türkçe, Fen ve Teknoloji ve Sosyal Bilgiler derslerinden alınan performans görevi notları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunduğu ortaya çıkmıştır. ?Aile Katılım Ölçeği? puanları ile sosyo-ekonomik düzey arasında anlamlı bir farklılaşmanın bulunduğu ancak, yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek ve yakınlık düzeyi ile anlamlı bir farklılaşmanın bulunmadığı görülmüştür.Nitel veriler analiz edildiğinde öğretmenler, velilerin kendileri ile iletişimlerini iyi bulurken evdeki ve okuldaki etkinliklere katılımlarını yetersiz buldukları, aile katılımının öğrenci başarısını arttırdığını ve okul-aile işbirliğinin gerekli olduğunu düşündükleri görülmüştür. Ayrıca öğretmenler, aile yardımı gerektirecek ödev vermediklerini, performans görevinin başarısında velinin, öğretmenin ve öğrencinin birtakım sorumlulukları olduğunu, performans görevinin öğrencinin başarısında katkısı olduğunu, performans görevinin çoğunlukla olumlu yanları olduğunu, performans görevini değerlendirmede ölçek kullandıklarını belirtmişlerdir. Veliler ise çocuklarının öğretmeni ile ara sıra görüştüklerini, öğretmenle iletişimde daha çok yüz yüze görüşme, veli toplantısına katılma ve telefonla görüşme tekniklerini kullandıklarını, okul etkinliklerine katıldıklarını ve çocuklarının okul yaşamını takip ettiklerini, okul-aile işbirliğinin gerekli olduğunu düşündüklerini ve veli olarak çocuklarının okul yaşamında etkili olduklarını belirtmişlerdir. Ayrıca veliler, performans görevinin araştırma gerektiren ödev olduğunu, performans görevinin başarısında veli olarak bazı sorumlulukları olduğunu, performans görevinin çoğunlukla olumlu yanları olduğunu, çocuklarının tüm derslerden aldıkları performans görevlerine eşit derecede önem verdiklerini ve öğretmenin verdiği performans görevi notunun adaletli şekilde verildiğine inandıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the relation of the fıfth class students? success on performance works and the rate of their family support.It ıs also pointed out that the fıfth class? students? parents participation ın educational works is affected by such factors as social - economic level, age,sex,job,relation with the child,educational situation or not and whether that of support has an important effect on their success rate .It is also searched the views of fıfth class? teachers and parents on parent participation,experiences through this process,performance works and the duration of this by means of the this study.It is a descriptıonal study on correlational scan model.On the quantitative point,ıt is studıed with 297 fifth class? parents differing in social economic level in six schools of Mersin,Tarsus ;thus, the rate of their involvement is found by family involvement questionnaire developed by Fantuzzo ,Tughe and chılds(2000) and the socıal economic level is indicated by a questionnaire developed by Bacanlı(1997).The relation between the students? performance scores of Turkısh,Maths,Scıence and Social Scıence and family involvement is compared.On the qualitative point ,it is interviewed with eight volunteer teachers of family involvement scale classes and with 16 parents based on family involvement scale results ;eight rating low and eight high.The conclusıon of the study ıs that 100 of parents (%33.7) has a low rate of involvement,108 of parents (%36.4) has a mediocre rate of involvement and 89 of parents (%30)has a hıgh rate and there is an acceptable and meanıngful relatıon between the scores of Maths,Turkısh,Scıence,Social Science obtained by the result of family involvement scale and home- based involvement scale.The result of family involvement scale differs mainly from social economic rate but has a relation with age,sex,educatıonal situatıon,job and close interest.On the solution of the interview datums,content analysis technique is used.The analysis of the qualitaive datums ındıcate that although the communıcatıon of the families with teachers are proper, the involvement ın school-home exercises are insuffıcıent,family involvement increase student success and necessarıly family -school partnershıp should be buılt.Teachers refer to the facts that they dont give works that necessıate family support,there are responsibilities concerning teachers,students and parents,performance works have effect on student success and mainly on positive sides and they use scales in evaluating performance works.Parents tell that they occasıonally meet teachers;on meetıng ,they use face to face communıcatıon,partıcıpatıng ın meetings held in school and on the phone.They thınk they involve in school activities and follow the school life of their children, school-parent cooperation is necessary and they have impartant effect ın the school life of their children.They also refer that performance works necessiate searching,as parents they have responsibilities carrying out this and performance works usually have positive sides ,they give equal impartance to the works of all lessons and they believe teachers evaluate them justly.