İMKB'de sürü davranışının test edilmesi
Testing herd behavior in ISE
- Tez No: 241496
- Danışmanlar: DR. SERKAN YILMAZ KANDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal finans, Sürü davranışı, Behavioral Finance, Herd Behavior
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bireylerin irrasyonel kararlar almasında tamamen kişisel birtakım etkiler (hevristikler, bilişsel önyargılar) olabileceği gibi içinde bulunulan sosyal grubun da etkili rol oynayacağı kabul edilmektedir. Bireyin içinde bulunduğu sosyal grubun görüşlerinden, davranışlarından etkilenerek kendi fikirlerini değiştirmesi ve çoğunluğun yönünde hareket etmesine sürü davranışı denilmektedir.Bu çalışmanın amacı, İMKB'de yatırımcıların sürü davranışı gösterip göstermediklerinin araştırılmasıdır. Sürü davranışının varlığını test etmek için 03.01.1997- 17.10.2008 dönemi içerisinde İMKB'de işlem gören 257 hisse senedinin düzeltilmiş günlük kapanış fiyatları kullanılmıştır. Christie ve Huang (1995) ve Chang, Cheng ve Khorana'nın (2000) geliştirdiği hisse senedi getirilerinin yatay kesit sapmalarına dayalı yöntem kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, İMKB'de sürü davranışının varlığını desteklememiştir.
Özet (Çeviri)
It is widely accepted that although some individual factors may effect irrational decisions (heuristics, cognitive biases), social group in which decision maker lives also has a significant role. If an individual changes his/her decisions and follows the majority due to ideas of social group he/she belongs to, there occurs herd behavior.Aim of this study is to examine that whether the investors show herd behavior in ISE (Istanbul Stock Exchange). To test the existence of herd behavior, adjusted daily closing prices of 257 shares traded in ISE between 03.01.1997 and 10.17. 2008 were used. Methodology based on cross-sectional deviation of stock returns theory developed by Christie and Huang (1995) and Chang, Cheng and Khorana (2000) was employed. Analysis results suggest that herd behavior does not seem to exist in ISE.