İlköğretim 5. sınıf Türkçe dersi öğrenci çalışma kitabı ve ders kitabındaki metin ve etkinliklerin çeşitli açılardan incelenmesi
Investigation of text and efficiencies at primary education 5th class Turkish language lesson student course book and textbook from different points of view
- Tez No: 241497
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHİNUR KARATAŞ COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Ders Kitapları, Metin Türleri ve Öğrenme-Öğretme etkinlikleri, Turkish Language Course Book, Text Types and Learning-Teaching Efficiency
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma, İlköğretim 5. Sınıf Türkçe ders kitaplarının çeşitli açılardan incelenmesinin amaçlandığı betimsel bir çalışmadır.Araştırmada MEB tarafından okutulmak üzere belirlenen altı Türkçe ders kitabı setinden Adana ilinde okutulan ders kitabı seçilerek incelenmiştir. Araştırmada tarama modeli benimsenerek var olan durumun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmada Türkçe ders kitabındaki metinlere ait etkinliklerin; hangi öğrenme stratejisine uygun hazırlandığı, öğrenme düzeyleri; etkinliklerde yararlanmayı gerektiren bilgi kaynaklarının neler olduğu, etkinliklerin bireysel ya da grupla gerçekleştirmeye uygunluğu ve etkinlik örneklerinin ne tür çeşitlilik gösterdiği incelenmeye çalışılmıştır.Araştırma bulgularına göre ulaşılan sonuçlardan bazıları şunlardır, incelenen metin türlerine ait etkinliklerin büyük bir çoğunluğunun anlamlandırma stratejilerini kullanmayı gerektirecek biçimde hazırlandığı, etkinliklerin büyük bir bölümü kavrama düzeyinde öğrenmelerin gerçekleşmesine uygun oluşturulduğu, öğrencilerin etkinlikleri gerçekleştirmelerinde en çok yararlandıkları bilgi kaynağının, var olan bilgileri ve kitapta yer alan metinler olduğu görülmüştür. Ayrıca etkinliklerin büyük çoğunluğunun, öğrencilerin bireysel olarak gerçekleştirecekleri etkinlikler olduğu, iş birliği yapmayı gerektiren etkinlik sayısının çok az olduğu bulunmuştur. Yine araştırmada metinlere ait etkinliklerin çeşitlilik gösterdiği
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive study aimed at investigation of primary school 5th class Turkish Language course book from different points of view.Textbook which is instructed in Adana Province of six Turkish Language course book set designated and to be instructed by Ministry of National Education has been chosen and investigated. Survey method is adopted in study and determination of existing situation is aimed. This study aims matters that efficiencies belonging to text in Turkish language book have been prepared according to which learning strategies, the learning levels; what information resources requires benefiting from efficiencies, compliance of activities to actualize individually or by group, what kind of diversity efficiency samples show.According to research findings some achieved results are as follows: the vast majority of efficiency belonging to the types of reviewed articles was prepared in a manner that it requires to use elaboration strategies, a large part of efficiencies are created in accordance with actualization in cognitive level of learning, and it was observed that the information source from which the students mostly benefit in carrying out efficiencies are the existing information, and text contained in books. In addition, it was found that the majority of efficiencies are efficiencies that students perform individually and the number of efficiencies that require making cooperation is very small. It was also found that efficiencies belonging to text shows diversity.