Örgütsel stres ve örgütsel bağlılık ilişkisi: Orta kademe otel yöneticileri üzerine bir araştırma
The relationship between organizational stress and organizational commitment: A research on hotel middle level managers
  1. Tez No: 241560
  2. Yazar: ELİF YİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Stres, Örgütsel Bağlılık, Organizational Stress, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı, orta kademe yöneticilerinin örgütsel stresleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Basit tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilen Antalya'daki beş yıldızlı grup otel işletmelerinde çalışan 97 orta kademe yöneticisi üzerinde anket uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi amacıyla frekans tabloları düzenlenmiş, güvenilirlik (Cronbach's Alpha), faktör, Pearson korelasyon ve varyans analizleri ve t testi kullanılmıştır. Örgütsel bağlılık için kullanılan faktör analizi sonuçlarına göre, dört örgütsel bağlılık faktörü ortaya çıkmıştır: Duygusal bağlılık, devam bağlılığı-alternatiflerin eksikliği, devam bağlılığı-yatırımlar/yan bahisler ve normatif bağlılık. Örgütsel stres ile örgütsel bağlılık ve örgütsel bağlılık bileşenleri arasındaki ilişkiler, Pearson korelasyon analizi ile test edilmiştir. Bu analiz sonucunda, örgütsel stres ile duygusal bağlılık arasında ve örgütsel stres ile normatif bağlılık arasında anlamlı negatif ilişki bulunmuştur. Bu sonuca göre, örgütsel stres azaldıkça, duygusal bağlılık ve normatif bağlılığın arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to analyse correlations between organizational stress and organizational commitment of middle level managers. Questionnaire conducted on 97 middle level managers which selected with method of basic random sampling and employing in five stars group hotel administrations in Antalya. Frequency tables were arranged; analysis of reliability (Cronbach's Alpha), factor and Pearson correlation and one-way anova, and t test were used in order to evaluate the data. According to consequences of factor analysis was used for organizational commitment, four organizational commitment factors emerged. Correlations between organizational stress and organizational commitment, and organizational commitment?s factors were tested by Pearson correlation analysis. In consequence of this analysis, significant negative correlation between organizational stress and affective commitment, and between organizational stress and normative commitment were determined. According to this consequence, as organizational stress decreases, affective commitment and normative commitment increases.