İş stresi ve örgütsel bağlılık ilişkisi
The relationship between work stress and organizational commitment
- Tez No: 609221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ SEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Health Care Management, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Stresi, Örgütsel Bağlılık, Hastane Çalışanı, Work Stress, Organizational Commitment, Hospital Employee
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı, çalışma yaşamında görülen iş stresi ve örgütsel bağlılık olgusunu incelemektir. Bu sebeple, araştırma verileri Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalışanları üzerinde anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın ana kitlesi taşerondan kadroya geçiş yapan 550 personeli kapsamaktadır. Yapılan analizler sonucunda çalışanlarda orta düzeyde iş stresi ve orta düzeyin üzerinde örgütsel bağlılık düzeyi saptanmıştır. Örgütsel bağlılığın bir alt boyutu olan devam bağlılığı medeni duruma göre farklılık göstermektedir. Bununla birlikte duygusal bağlılık, stres düzeyleri açısından anlamlı farklılıklar göstermektedir. Yapılan Bağımsız İkili Örneklem T Testi sonucuna göre; diğer bir bulgu ise; stresi daha az olan kişilerin duygusal bağlılığının daha fazla olmasıdır. Ayrıca duygusal bağlılık ile iş stresi arasında ters yönlü ilişki gözlenmiş ve iş stresinin örgütsel bağlılığı etkilediği yapılan korelasyon ve regresyon analizi sonucunda ortaya konmuştur. Yapılan bu çalışmaya göre, iş stresi kontrol altına alınırsa çalışanların örgütsel bağlılığı yükselmektedir. Bunun sonucunda ise iş ve örgüt verimliliği artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the work stress and organizational commitment in working life. For this reason, the research data were collected by using the questionnaire technique on the employees of Ege University Faculty of Medicine Hospital. The population of the survey are consists of 550 personnel who have been transferred from Subcontractor to Staff. As a result of the analyzes, moderate level of work stress and higher levels of organizational commitment were determined. Continuous commitment, which is a sub-dimension of organizational commitment, varies according to marital status. However, emotional commitment showed significant differences in terms of stress levels. According to the results of the Independence Test; people with less stress have more affective commitment. In addition, an inverse relationship between affective commitment and work stress was observed and it was revealed that correlation and regression analysis showed that work stress affects organizational commitment. In this study, if the work stress is taken under control, the organizational commitment of the employees increases. As a result of this, business and organization productivity increases.