Eğitim uygulama okuluna devam eden zihinsel engelli öğrencilerin öğretmenlerinin bireyselleştirilmiş eğitim programı hakkında görüşlerinin belirlenmesi
Determining the ideas of teachers about individualized education program who after mentally disabled students attending education and aplication schools
  1. Tez No: 241599
  2. Yazar: CANAN ÇİMEN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE ERATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: özel eğitim, bireyselleştirilmiş eğitim programı, orta düzeyde zihinsel engelliler
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı zihin engelli çocukların öğretmenlerinin bireyselleştirilmiş eğitim programı hakkında ne düşündüklerini, ne kadar bilgiye sahip olduklarını, bireyselleştirilmiş eğitim programını hazırlarken ne gibi kaynaklardan yararlandıklarını belirlemektir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada Marmara Bölgesinden amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiş İstanbul ilindeki bir ilçede çalışan dokuz (9) öğretmen çalışma grubuna alınmıştır. Öğretmenlerin bireyselleştirilmiş eğitim planı ile ilgili görüşlerini belirlemek amacı ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmış ve görüşme sırasında önceden hazırlanmış üç soru sorulmuştur. Veriler tüme varım analiz tekniğiyle analiz edilmiştir.Araştırma bulgularına göre;Farklı şekillerde program hazırlanması, her çocuğun farklı özelliğe sahip olduğu, çocuklara uygun olduğu, grup eğitimi yapılamayacağı, birebir ilgilenmek gerektiği için bireyselleştirilmiş eğitim programının gerekli olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.Bireyselleştirilmiş eğitim programının, zihinsel gelişime yardımcı olduğu, farklı öğrencilere faydalı olduğu, uygulanabilirse yararlı olduğu, veliler de bu programdan yararlanacağı, Çocuğun sonraki öğretmenine program hakkında fikir verdiği, Çocuğun sınıf öğretmenine zaman kazandırdığı, Çocuktaki ilerlemeleri program yaptığımız zaman görebildiğimiz için yararlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Bireyselleştirilmiş eğitim programını uygulamada karşılaşılan güçlüklerin; alt yapı, araç gereç, bilgisayar kullanımı, okulun fiziki şartları, öğretmen, yer, zemin, zaman (süre) eksikliklerinden kaynaklandığı sonucuna ulaşılmıştır.Bireyselleştirilmiş eğitim programını hazırlarken; üniversitedeki öğretim görevlilerinden, okul idaresinden, öğretmen arkadaşlardan, kaynak kitaplardan, özel eğitim öğretmenlerinden, internetten, bireyselleştirilmiş eğitim kitabından, özel eğitim müfettişlerinden yararlandıkları; velilerden, müfettişlerden, öğretmen arkadaşlardan, kaynak kitaplardan yararlanamadıkları; bazı velilerden ve müfettişlerden de kısmen yararlandıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is what the disabled children think about their teachers Individualized Education Program* and what they know about this education and the resources used in its content. Qualitative research method used in this research. Nine teachers was choosen in Marmara District whom live in Istanbul. About Individualized Education Program, three question were asked to the teachers and half configurational interview was applied to the teachers to determine ideas. While getting various replays for the three questions which prepared before, half configurational method was used which is included in qualitative data collection method group.According to the reseach,It is obvious that, every children has different characteristics, non group training is needed. For that reason, Individualized Education Program is strongly adviced in the need of one to one assist.IEP is useful for mental development for different pupils. Furthermore if this program is used efficiently it might be helpful for parents as well, it gives an important idea about next teacher of the individual, bring in time toguidence counselor, to observe improvements of individual.The difficulties in practice about IEP are the lack of basic facilities, tools, tenancy of computer, physical circumstances of school, teacher, space and time.While arranging the personal education program; tuition of the university, school administration, teachers, basis books, private education teachers, internet, personal education books, private education auditor were used.KEY WORDS: Private education, personal education program, Mid-level mental obstructed