Üniversite öğrencilerinin sınıf içerisinde yaşadıkları iletişim problemlerinin nedenleri
The reasons of the communication problems university students come across in the class
- Tez No: 241600
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAYA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim, iletişim problemi, iletişim problemi ölçeği, Communication, Communication problem, Communication problem scale
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu araştırmanın amacı; Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencilerinin sınıf içinde yaşadıkları iletişim problemlerinin nedenlerinin saptanmasıdır.Geliştirilmiş olan anket Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesindeki tüm Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarından toplam 1920 öğrenciye ve ayrıca Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı'ndan 130 öğrenciye uygulanmıştır. Verilerin toplanmasından sonra frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t-testi, tek yönlü varyans analizi `SPSS for MS Windows' paket programından yaralanarak analizleri yapılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre;Araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyetine göre `aile, sınıfın fiziki yapısı, öğretim elemanları, arkadaş çevresi, benlik algısı' değişkenleri iletişim problemi oluşturmada etkilidir.Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokullarındaki öğrencilere göre `aile, sınıfın fiziki yapısı, öğretim elemanları, arkadaş çevresi, benlik algısı' değişkenleri iletişim problemi nedenidir.Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı öğrencilerinin cinsiyetlerine göre `aile ve arkadaş çevresi' değişkenleri iletişim problemi oluşturmada etkilidir.Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı öğrencilerinin sınıf düzeylerine göre `arkadaş çevresi' değişkeni iletişim problemi oluşturmada etkilidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this investigation is to define the reasons of the communication problems which Bolu Abant İzzet Baysal University students come across in the class.The developed questionnaire is given to total 1920 students in each faculty, academy and profession faculty and also given to 130 students in the Main Branch of Science of Elementary School Teaching. After collecting the data, frequncy, percent, age values, scores, t-test, the analysis of one way variance were analysed by the help of SPSS for MS Windows packet program. According to the results of this study;According to guinea pigs in faculty; family, the physical structure of the class, instructors, the circle of friends and perception of ego are effective in causing communication problems.According to the students in Faculty/ Academy/ Profession Faculty; family, physical structure of the class, investigators in university, the circle of friends and the factors of ego perception are the reasons of communication problems.To the gender of the students in the Main Branch of Science of Elementary School Teaching; `family and the circle of friends? factors are effective in causing communication problems.According to the class level of the students in the Main Branch of Science of Elementary School Teaching; the factor of `circle of friends? is effective in causing communication problems.