Türkçe programıyla ilgili ölçme ve değerlendirme sürecinin işlevselliği üzerine bir araştırma (Tekirdağ ili örneği)
A research over the functionality of the evaluation ? assessment process of the Turkish program (Sample of Tekirdağ province)
  1. Tez No: 241602
  2. Yazar: AYLİN AKATA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İBRAHİM KIBRIS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçme, değerlendirme, Türkçe programı, Türkçe öğretimi, Evaluation, assessment, Turkish language program, teaching of Turkish language
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı Tekirdağ ili Merkez ilçesinde görev yapan ilköğretim 6, 7, 8. Sınıf Türkçe öğretmenlerinin değişen İLKÖĞRETİM TÜRKÇE DERSİ (6, 7, 8. SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI'NIN ölçme değerlendirme sürecini işlevsel olarak kullanıp kullanamadıklarını belirleyip, İLKÖĞRETİM TÜRKÇE DERSİ (6, 7, 8. SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI'NIN ölçme değerlendirme sürecinin işlevselliği ile ilgili bir yargıya varmaktır.Araştırmada, betimsel araştırma yöntemlerinden genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini; 2008-2009 eğitim öğretim yılında Tekirdağ il merkezinde bulunan ilköğretim okullarının ikinci kademesinde görev yapan 50 Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda veri toplamak amacıyla anket formu kullanılmıştır.Araştırma sonucunda alternatif ölçme tekniklerinin kullanılma sıklığıyla ilgili bulgulara bakıldığında Türkçe dersi öğretmenleri tüm ölçme yöntemlerinden yararlanmaktadır, süreç değerlendirmede gözlem formları, öz değerlendirme formları gibi ölçme araçları henüz tüm öğretmenlerce düzenli olarak kullanılmamaktadır, proje ve performans ödevleri ölçme ve değerlendirmede önemli bir yer tutmaktadır.İlköğretim Türkçe öğretmenlerinin, öz değerlendirme, akran değerlendirme ve grup değerlendirme sonuçlarını istenilen düzeyde dikkate almadıkları görülmektedir. Ayrıca ilköğretim Türkçe öğretmenlerinin kullandıkları puanlama ölçeklerini çoğunlukla kendileri geliştirdikleri, puanlama ölçeği geliştirirken öğrenci görüşlerinden yararlanmadıkları görülmektedir.Türkçe Dersi Öğretim Programının öngördüğü alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemleriyle ilgili görüşlere bakıldığında fazla zaman alması, uygulanmasının karışık olması gibi olumsuz özelliklerinin yanı sıra, süreci de değerlendirmeye fırsat vermesi, öğretmenin öğrencisini daha iyi tanıması, öğrencinin kendisini daha iyi tanıması, öğrencilerin gelişimlerinin izlenebilmesi ve mesleki yönlendirmede daha sağlıklı kararlar verilebilmesi gibi olumlu özellikleri de öğretmenler tarafından vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine whether the teachers of Turkish language for 6th, 7th, 8th classes of secondary schools, who are working in Tekirdag Province, Central Disrtrict, can implement the evaluation - assessment process of the changing TEACHING PROGRAM of TURKISH LANGUAGE for SECONDARY SCHOOLS (6TH, 7TH, 8TH CLASSES) functionally. The study aims to pass a judgement on the functionality of the evolution ? assessment process of TEACHING PROGRAM of TURKISH LANGUAGE for SECONDARY SCHOOLS (6TH, 7TH, 8TH CLASSES).In this study, qualitative research is conducted and the general scanning model is used. The sample of the study consists of 50 Turkish language teachers, who are working in secondary schools in the central district of Tekirdag Province, in 2008 ? 2009 academic year. Questionnaire forms are used in order to collect data, in accordance with the objective of the study.At the end of the study, findings regarding the application frequency of the alternative evaluation techniques indicates that Turkish language teachers are applying all of the evaluation ? assessment techniques. However, during the assessment process, the evaluation tools such as observation forms, self ? assessment forms are not widely used by all of the teachers yet. Project and performance assignments are significant in evaluation and assessment.The study shows that Turkish language teachers in secondary schools do not consider the results of self ? assesments, peer assessments and group assessments in a desired level. Moreover, it has been seen that Turkish language teachers in secondary schools mostly use the marking scales created by themselves and opinions of the students are not taken into consideration while designing the marking scales.When several opinions are assessed regarding the alternative evaluation and assessment methods which are anticipated by the new secondary school education program, the teachers mostly agree upon a few disadvantages of the methods, such as the excessive time consumption and complexity in their application. Besides, they also emphasize that the methods have significant advantages, such as they give an opportunity to assess the process, as well as they allow the teachers to get to know their students better, the students to get to know themselves better, to monitor the improvements of the students and to make more accurate decisions in directing the students towards their future career goals.