Akdağmadeni yöresi Ardıçalanı ve Bozhüyük köylerinde Alevilik
The Alavism within the vicinity of Akdağmadeni Ardıçalanı and Bozhüyük villages
  1. Tez No: 241645
  2. Yazar: ADEM AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZEKİ İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Alevi, Alevîlik, Bektaşî, Bektaşîlik, Alawi, Alawisism, Bektashi, Bektashism
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez çalışması, ?Akdağmadeni yöresi; Ardıçalanı ve Bozhüyük köylerinde Alevîlik? konusunu ele almaktadır ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte, araştırmanın konusu, denenceleri ve bilgi toplama metodu hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde, Alevi Bektaşîlerin inanç, ibadet anlayışlarına ilişkin bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Alevîliğin geleneksel kurumlarına ilişkin detaylı bilgi verilmiştir. Toplumsal değişim sürecinde yaşanan farklılaşmalar, Alevîliğin geleneksel kurumları ekseninde sergilenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Alevi-Bektaşîlerin inanç, ibadet ve kimlik anlayışına ilişkin tutum ve davranışlarını ortaya çıkarmaktır. Alevîlik ile ilgili bilgiler, alan araştırması esnasında elde edilen bilgilerin değerlendirilmesine dayanmaktadır. Bu çalışmada ele alınan konulara ilişkin ileri sürülen görüşler, geneli değil yöresel bir alanı yansıtmaktadır.Ekler bölümünde ise, alanda uygulanan görüşme formunun yanı sıra, alana ilişkin görsel belgeler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation, investigates the topic of Alevism within the vicinity of Akdağmadeni, Ardıçalanı and Bozhüyük Villages and the dissertation consists of two chapters. In the introduction, some information about the subject; hypothesis, method of data collection are presented.In the first chapter, some information about the Akdağmadeni District, Ardıçalanı and Bozhüyük Villages? Alevi-Bektashi?s belief, worship comprehensions is presented.In the second chapter, detailed information on the traditional institutions of Alevism is presented. The transformation resulting from social changes is presented within framework of the traditional institutions of Alevism.Aim with this study is to find out the Alevi Bektashi?s belief, worship and attitudes on perception of identity. First of all, information on Alevism is based on the evaluation of the data which are gathered throughout the field research. The viewpoints claimed on the subjects handled in this study do not reflect a general situation but they are for a specific region.In the supplement part, visual materials on the field are presented in addition to survey questionnaire applied in the field.