Sadri Maksudi Arsal'ın Türk milliyetçiliğine katkıları
The contributions of Sadri Maksudi Arsal to Turkish nationalism
- Tez No: 241693
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EREM SARIKOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Fransız Devrimi, Osmanlı İmparatorluğu, Kemalizm, Sadri Maksudi Arsal, Nationalism, French Revolution, Ottoman Emperior, Kemalizm, Sadri Maksudi Arsal
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Geçmişten günümüze değin tarihsel sürecin şekillenmesinde etkili olan unsurlardan biri olarak milliyetçilik, toprak, din, dil, ırk, kültür gibi öğelerin farklı birleşimleriyle insan topluluklarını yapılandırır. Coğrafi alanlar üzerinde sürekli olarak değişen sınırlarıyla, farklı insan kümelerinin yeniden yapılanması, kimi zaman bu yapıcı unsurların hayal edilerek icat edilmesiyle kimi zaman da unutulmuş olanı canlandırmak şeklinde gerçekleştirilir. Bu noktada Fransız Devrimi, milliyetçi düşüncenin düğüm noktasını oluşturur.?Sadri Maksudi Arsal'ın Türk Milliyetçiliğine Katkıları? adlı bu çalışmamızın birinci bölümünde, Avrupa kıtasındaki milliyetçi düşüncenin gelişim çizgisi irdelenir. Fransız Devrimi öncesiyle başlayan bu irdeleme, devrim ve ona verilen tepki neticesinde oluşan Alman milliyetçiliğini incelemeye çalışır. Fransız Devrimi'nin sonuçlarından biri olarak hürriyetçi akımın Osmanlı Devleti'nde oluşturduğu olumsuz tablo anlatıldıktan sonra, devletin kurtuluşu için üretilen düşünsel akımlar incelenir.İkinci bölüm yıkılan Osmanlı Devleti'nin yerine geçen cumhuriyet Türkiyesi'nin ilk yıllarındaki genel durumu anlatır. Fransız Devrimin'den cumhuriyete yansıyan düşüncelerin izi aranır. Cumhuriyetin temel taşı olan Kemalist ideolojiyi ve onun milliyetçilikle olan ilgisi irdelenir.Son bölüm cumhuriyet Türkiyesi'nin yeniden yapılanmasındaki düşün kadrolarında yer alan isimlerden biri ve tezin ana teması, Sadri Maksudi Arsal'a değinir. Onun hayıtı, düşün dünyasını etkileyen kişi ve olaylar anlatıldıktan sonra dil, tarih ve hukuk alanında Türk milliyetçiliğine yönelik katkıları açıklanır.
Özet (Çeviri)
From past to now, nationalism as one of the effective factors in taking shape of historical process has human groups built by combinations of different elements like land, religion, language, race, culture etc.. Re-building of different human groups with the borders changing perpetually over the lands of the physical geography can be realized both to being discovered by image that builder factors and also to being actived the things forgotten. In this position French Revolution forms the vital point of the nationalist ideology.The development process of nationalist ideology on the European Continent is being examined in the chapter one of the thesis ?The Contributions of Sadri Maksudi Arsal to Turkish Nationalism?. The examination starting with the period of pre-revolution struggles to study the revolution and German nationalism that was formed in the result of reaction to French revolution. After the telling negative effects of the liberty trend as one of the results of French Revolution in Ottoman State, some ideas introducing for independence of the State examine.In the second chapter earlier period of new state, Turkey, taking the place of collapsed Ottoman State is studied. Then the ideologies that was reflected from French Revolution to Turkey. Basic frame of Kemalist ideology and its the relation with nationalism are examine.In the last chapter, Sadri Maksudi Arsal who is the main thema of the thesis and take part in the ideology group of the earlier period of Turkey Republic in re-building process is studied. After telling his life, his contributions to Turkish nationalism about language, history and law fields is examined.