Düzce ve Bolu illeri merkez okullarında görev yapan okul yöneticilerinin çatışma yönetim yaklaşımları ve beden eğitimi öğretmenlerinin bu konuya ilişkin algıları
Conflict management approaches of administrators and perceptions fo physical education teacher about conflict management at school in Düzce and Bolu
- Tez No: 241806
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVZAT MİRZEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi, Okul İdarecisi, Beden Eğitimi Öğretmeni, Conflict, Conflict Managament, School Manager, Physical Education Teacher
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma; Bolu ve Düzce illeri merkezlerinde yer alan ilköğretim ve ortaöğretim okullarında çalışan okul idarecilerinin çatışma yönetimi stillerini ve beden eğitimi öğretmenlerinin çatışma yönetimine ilişkin algılarını saptamayı amaçlamaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Veri toplamak için Ural (1997) tarafından geliştirilen çatışma anketi kullanılmıştır.Verilerin analizinde yüzde , Frekans, t test, tek yönlü varyans analizi ve teknikleri kullanılmıştır.Yapılan analizler sonucunda, yöneticilerin çatışma yönetim stillerinden sırasıyla problem çözme, uzlaşma, ödün verme, kaçınma ve hükmetme stillerini kullandıkları ortaya çıkmıştır. Kişisel özellikler dikkate alındığında yaş, kıdem yılı değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu, kadro durumu ve okuldaki idari pozisyonu değişkenlerinde ise anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.Beden eğitimi öğretmenlerinin yöneticilerinin çatışma yönetimi stillerine algılarına bakıldığında sırasıyla problem çözme, uzlaşma, ödün verme, kaçınma ve hükmetme silerlini kullandıklarını algıladıkları ortaya çıkmıştır. Kişisel özellikler dikkate alındığında kıdem yılı değişkeninde istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu, yaş kadro durumu ve cinsiyet değişkenlerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research; it is aimed to determine the conflict management style and the perceptions to conflict management styles of the physical education teacher in the case of administrators of elementary and secondary education institutions in Düzce and Bolu.In this study, survey technique as a tool of data and the conflict survey, developed by Ural (1997) as to the conflict management, were used.For the analyze of data, the statistical technique of percentage, frequency, t test, one way variance analysis and techniques were employed.As a result of analysis conducted, we come to the conclusion that when the administrators? conflict management styles were examined, they prefer the methods of problem solving, agreement, concession, avoiding and dominating more frequency. Considering the personal characteristics, it is established that there is a statistically meaningful difference in the variance of education age and service year, and that there is not a statistically meaningful difference in the variance of staff condition and administrative position at school.Moreover, the findings of analysis employed, we arrived at the conclusion that the perceptions of management styles of physical education teachers were researched, they prefer the methods of problem solving, agreement, concession, avoiding and dominating more frequency. Considering again the personal characteristics, it is determined that there is a statistically meaningful difference in the variance of occupational seniority, and that there is not statistically meaningful difference in the variance of age, staff condition and sex.