Stufflebeam'in program değerlendirme modeli ile Milli Eğitim Bakanlığı sürücü kurslarında kullanılan sürücü eğitim programının değerlendirilmesi
Evaluation of curriculum used in the driving schools with Stufflebeams curriculum evaluation model of The Ministry of Education
- Tez No: 241808
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM BIÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sürücü Eğitim Programı, Stufflebeam Değerlendirme Modeli, B Sınıfı Sürücü Belgesi, Driver Education Curriculum, Stufflebeam?s Evaluation Model, B ClassDriving Licence
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada, Milli Eğitim Bakanlığı Sürücü kurslarında kullanılan eğitimprogramı Stufflebeam'in bağlam, girdi, süreç ve ürün (CIIP) modeli kullanılarakdeğerlendirilmiştir.Çalışmaya; Bolu İl Merkezinde bulunan ve Bolu Emniyet Müdürlüğü, TrafikTescil ve Denetleme Şube Müdürlüğünün 31.03.2009 tarihli verilerine göre sayıları50096 olan `B' sınıfı sürücü belgesi sahibi bireylerden, basit tesadüfi örnekleme metoduile seçilen 500 kişilik bir örneklem grubu katılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerearaştırmacı tarafından Stufflebeam'in bağlam, girdi, süreç ve ürün (CIIP) değerlendirmemodeline uygun olarak geliştirilen form uygulanmıştır. Ilgili formdan elde edilen verileranaliz edildiğinde şu sonuçlar ortaya çıkmıştır.1) Programda; Trafik ve Çevre, İlkyardım, Direksiyon, Motor ve Araç Tekniğidersleri ile ilgili bilgi ve becerilerin dengelenmesi, derslerde işlenen konu veünitelerin bireylerde kalıcılığının sağlanması, trafik ve trafik güvenliği açısındangerekli alışkanlıkların bireylere kazandırılması, programın hedeflerinin adaylarınve toplumun trafik ve trafik güvenliği ile ilgili ihtiyaçlarını karşılaması, derslerinve konuların güçlük dereceleri ile sürelerinin uyumluluğu ve programın toplamsüresinin yeterliliği konularında eksiklikler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.2) Trafik ve Çevre Bilgisi, İlkyardım Bilgisi ve Direksiyon Eğitimi Derslerindebulunan bütün konu ve ünitelerin kesinlikle gerekli olduğu, Motor ve AraçTekniği Dersinde bulunan bütün konu ve ünitelerin ise gerekli olduğu sonucunaulaşılmıştır.3) Motor ve Araç Tekniği, İlkyardım Bilgisi ve Direksiyon Eğitimi Derslerineyönelik bütün bilgi ve becerilerin mevcut sürücü eğitim programı ile bireylerekazandırılamayacağı, Trafik ve Çevre Bilgisi Dersine yönelik bütün bilgi vebecerilerin ise mevcut sürücü eğitim programı ile kısmen kazandırılabileceğisonucuna ulaşılmıştır.4) Mevcut programın bireylere; trafik ve trafik güvenliği ile ilgili kuralların öneminikavratamadığı, trafiğe çıkabilecek cesaret, özgüven ve sürücülük deneyiminikazandıramadığı, toplumun ve bireylerin trafik güvenliği konusundabeklentilerini karşılayamadığı, bireylere trafikte gerekli saygı ve sorumlulukbilincini kazandıramadığı, trafik ve trafik güvenliği ile ilgili alışkanlıklarıkazandıramadığı ve ayrıca mevcut programın bireylere gerçek hayattakarşılaşabilecekleri motor arızası, kaza durumu, kötü hava ve yol şartları, vs ileilgili bilgi ve becerileri kazandıramadığı sonucuna ulaşılmıştır.5) Elde edilen bulgular ışığında, çalışmada ortaya çıkan Milli Eğitim BakanlığıSürücü Kurslarında kullanılan öğretim programının eksikliklerinin giderilmesineyönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the curriculum used in driving schools of Ministry of Education isevaluated by using Stufflebeam?s context, input, process, and product (CIPP) model.This study includes a sample group of a five hundred people who are chosen with asimple arbitrary sampling method, and who are among the 50096 people who have Bclass driver?s license according to 30.03.2009 dated data of Police Office and TrafficRegistration and Inspection Department in Bolu City Center. People who haveparticipated in this study have been applied a form that is appropriately developedaccording to Stufflebeam?s context, input, process and product (CIPP) evaluation model,by researcher. When the data obtained from this form has been analyzed, followingresults have emerged:1) In the curriculum, it is concluded that balancing the knowledge and skills relatedto Traffic and Enviroment, First Aid, Steering, Engine and Vehicle Techniques,making permanent units in these lessons in individuals, making people gainnecessary habits in terms of traffic and traffic safety, the harmony between thedifficulty degree of lessons and subjects and the time, and the sufficiency of thetotal time of the curriculum were not enough.2) It is concluded that all the subjects and units in the Traffic and Enviromentknowledge, First Aid and Steering education lessons are absolutely necessary,all the subjects and units in the Engine and Vehicle Techniques lesson werenecessary.3) It is concluded that all the knowledge and skills related to Engine and VehicleTechnique, First Aid knowledge and Steering can?t be gained by using existingdriver education program, all knowledge and skills related to Traffic andEnviroment knowledge can be gained partially by by using existing drivereducation program.4) It is concluded that existing program can?t comprehend the importance of rulesrelated to traffic an traffic safety, can?t make individuals gain courage, selfconfidenceand driving experience, can?t meet the expectations of society andindividuals about traffic safety, can?t make the individuals gain the habits oftraffic safety, and alsocan?t maket he individuals gain the knowledge and skillsrelated to engine breakdown, accident case, bada ir and road conditions that theycan meet in real world.5) In the light of the information that has been obtained, in this study, somesuggestions have been made for the fulfillment of the deficiencies of thecurriculum used in driving courses of the Ministry of Education.