İlköğretim okullarında çatışmaya sebep olan yönetici davranışları(İstanbul ili Kartal ilçesi)
The administrator behaviour causing conflict in elementary schools
  1. Tez No: 241860
  2. Yazar: DEMET ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN TÜRKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Sebepleri, İlköğretim, Yönetici, Confliction, Reason of Confliction, Elementary School and Administrator
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim okullarında görev yapan tüm öğretmenlerin algılarına göre ilköğretim okulu yöneticilerinin çatışmaya neden olan davranışları incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, İstanbul Kartal Merkez ilköğretim okullarında görev yapan 350 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak geliştirilen Yönetici Öğretmen Etkileşimi Envanteri (YÖEE) kullanılmıştır. Ayrıca, öğretmene ait kişisel bilgiler, Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde, gerekli görülen istatistiksel tekniklerin yanında, veri gruplarının türüne göre t testi ve varyans analizi, uygulanmıştır. Bulgular, ilköğretimde görev yapan öğretmenlerin, ölçekte yer alan yönetici davranışlarının hepsini çatışma nedeni olarak algıladıkları yönündedir. Öğretmenlerin çatışmaya neden olan yönetici davranışlarına ilişkin algıları ile cinsiyet, mesleki kıdem ve yöneticilik yapıp yapmama değişkenleri arasında anlamlı bir fark bulunmamış; branş ve okuttuğu sınıf değişkenleri arasında ise anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, administrators' behaviour causing conflict was studied according to the teachers' perception working for elementary schools. The research population was composed of 350 teachers working in the elementary schools in Center Istanbul Kartal Province. The data of this research was collected by Administrator Teacher Interaction Inventory (ATII), and collected Teacher?s individual Information by Teacher Information Form In order to answer the research problems,“t”test,“Analysis of Variance (ANOVA)”and post hoc techniques were employed. Findings show that, the teachers working in elementary schools perceived all behaviour of administrators, included in ATII, as a reason of conflict between teachers and administrators. There were not found any significant differences between teachers' perception towards administrators' behaviour causing conflict and their gender, seniority and experiences on administration; But there were significant differences found between teachers' perception towards administrators' behaviour causing conflict and their branch and teaching grade.