Fiedler'in LPC ölçeği ile yöneticilerin liderlik tiplerinin belirlenmesi
The determination of high school administrators' leadership profiles with fiedlers LPC scale
- Tez No: 241871
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET BARUTÇUGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Kuramları, Lise Yöneticileri, Fiedler, LPC, Leadership, Leadership Theories, Fiedlers LPC scale, Grade school and Highschool Principals
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu arastırmanın amacı İstanbul'un Sisli, Bayrampasa, Gaziosmanpasa, Fatih ve Kagıthane ilçelerindeki liselerin yöneticilerinin liderlik profilleri ile kosulların elverisliliginin belirlenmesidir. Arastırmada; yönetici tipinin belirlenmesi için, Fiedler'in ETEÇA (En az tercih edilen çalısma arkadası (LPC, least preffered co-worker ) ölçegi, kosulların elverisliliginin belirlenmesi için ise Lider-İzleyici Ölçegi (LTÖ), Görevin Yapısal Özellikleri Ölçegi (GYÖÖ) ile Makam Gücü Ölçegi (MGÖ) kullanılmıstır. Lider-İzleyici Ölçegi (LTÖ), Görevin Yapısal Özellikleri Ölçegi (GYÖÖ) ile Makam Gücü Ölçeginden (MGÖ) elde edilen puanların toplanması ile her bir yönetici için Kosulların Elverisliligi Puanı (KEP) bulunmustur. Arastırmanın kapsamına hem genel lise hem de meslek liselerinin yöneticileri dahil edilmis, arastırma sonunda hem meslek liseleri hem de genel lise yöneticileri için liderlige elverisli bir ortamın oldugu belirlenmistir. Genel lise yöneticileri ?İnsana Yönelik Liderlik? profiline uygun bir liderligi benimserken, mesleki egitim veren lise yöneticilerinin ise ?Göreve Yönelik Liderlik? anlayısını benimsedikleri görülmüstür. Çalısma 6 bölüme ayrılmıstır. 1. bölümde problem durumu ve hipotezler ortaya konarak çalısmanın yapısı hakkında açıklayıcı bilgiler verilmistir. 2. ve 3. Bölümler Literatür taraması yapısında olup geçmisten günümüze liderlik teorileri hakkında bilgiler verilmistir. 4. Bölümde uygulanan metottan bahsedilmis, Fiedler'in yöntemi detaylı olarak açıklanmıstır. 5. Bölümde elde edilen bulguların yorumları yapılmıstır. 6. Bölüm sonuç, öneri ve ekleri kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine stanbul?s Sisli, Bayrampasa, Gaziosmanpasa, Fatih ve Kagıthane High School Administrator?s leadership styles and the convenience of the environment according to Fiedlers scales. For determining of their leadership styles; Fiedlers LPC Scale (Least Preffered co-worker), for determining convenience of the environment of their job; LMRS (Leader-Member Relationship Scale), TSS (Task Structure Scale) and PPS (Position Power Scale) has been employed. For each administrator the point of the conditions? convenience has been found by adding the points of LMRS (Leader- Member Relationship Scale), TSS (Task Stuructual Scale) and PPS (Position Power Scale) Both vocational and general high school managers has been included in the research and at the end of research it has been understood that there is good situation for the managers. It has been seen that, whereas general highschool managers adopt ?Human Centered Leadership? style, vocational school managers adopt ?Task Centered Leadership? style. This study has been divided into six sections, in the first section, some explanations were given about the purpose of the survey, hypothesis and problems. In second and third sections, some basic knowledge which was in the structure of literature, about the theories of leadership was given. In the fourth section, the method was explained and Fiedler?s method was given in detail. In the fifth section , comments were made about the obtained results and in the sixth section results, suggestions and recommendations took place..