Resmi ve özel ilkögretim okulu müdürlerinin ögretimsel liderlik davranışları
Instructional leadership behavior of public and private school directors
- Tez No: 241874
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ögretimsel Liderlik, lkögretim Okulu, Resmi ve Özel Okul, Müdürlerin Bireysel Özellikleri, nstructional Leadership, Elementary School, Public and Private School, Personal Qualifications of Directors
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Arastırmanın amacı, resmi ve özel ilkögretim okulu müdürlerinin ögretimsel liderlik görevlerini yerine getirme düzeylerini belirlemektir. Ayrıca ögretimsel liderlik ile okul türü ve müdürünün bireysel özellikleri arasında bir iliski olup olmadıgı arastırılmıstır. Halliger (1983) tarafından gelistirilen PIMRS anketinin MEB'e uyarlanan bir versiyonu 16.6.2005- 10.9.2005 tarihlerinde istanbul'un Bahçelievler, Bakırköy, Besiktas ilçelerindeki resmi ve özel ilkögretim okulu ögretmenlerine uygulanmıstır. Ayrıca müdürlere kisisel bilgi formu uygulanmıstır. Tarafsız ve eksiksiz dolduruldugu görülen 473 anketin SPSS paket programına girilerek alt amaçlar dogrultusunda analizleri yapılmıstır. Okul türü ve müdürlerin kisisel bilgileri frekans ve yüzde olarak sunulmus; iki grup dagılımı arasındaki fark bagımsız grup t-testi, ikiden fazla grup dagılımı arasındaki fark tek yönlü varyans analizi teknigiyle analiz edilmistir. Gruplar arasındaki farklıgın kaynagını bulmak için Duncan testi uygulanmıstır. Arastırma bulguları asagıda özetlenmistir: Müdürlerinin cinsiyet ve medenî hâl degiskenlerine göre resmi ve özel okullar benzer bir yapıya sahiptir. Özel okullardaki müdürler daha düsük yas, ögretmenlik ve yöneticilik kîdemi ortalamasına ve daha üst düzeyde bir egitim düzeyine sahiptir. Resmi ve özel okul müdürlerinin ögretmenlik bransları ve mezun oldukları okullar arasında farklılıklar mevcuttur. Ögretmenler müdürlerin; ögretim zamanını koruma görevini çogunlukla, diger ögretimsel liderlik görevlerini ara sıra yerine getirdiklerini algılamıslardır. Ögretimsel liderlik görevlerinin tümünü resmi okul müdürleri ara sıra, özel okul müdürleri ise çogunlukla yerine getirmektedirler. Resmi ve özel okul müdürlerinin ögretimsel liderlik düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar mevcuttur. Müdürün cinsiyet ve medenî hal degiskenleri, okul müdürlerinin ögretimsel liderlik görevlerinin çogunda; yas, ögretmenlik ve yöneticilik kıdemi, mezun oldugu lisans, lisansüstü egitimi ve bransı bireysel degiskenleri, okul müdürlerinin ögretimsel liderlik görevlerinin tümünde anlamlı farklara neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the execution level of instructional leadership duties of public and private school directors. Besides relationship between instructional leadership and the type of school & directors? personal qualifications was investigated. A version of the PIMRS questionnaire developed by Halliger (1983) adapted to Turkish Ministry Of Education was used in the research. This was applied to public & private school teachers working at Istanbul?s Bahçelievler, Bakırköy & Besiktas residential areas between 16.6.2005 - 10.9.2005 In addition personal information form was given to directors. 473 questionnaires were considered as objectively and accurately filled & SPSS package programmer was executed to obtain analysis within the framework of research objectives. Results with regards to school type and directors? personal information were presented in form of percentages and frequencies .Differences regarding distribution of two groups were analyzed through independent group t- test, whereas differences regarding distribution of more than two groups were analyzed through one ? way variance analysis . Duncan test was used to find the source of differences between groups. Research Findings are summarized as follows: Public and private schools have similarities with regards to their directors? gender and marital status variables. Private school directors belong to lower age group, lower teaching and administrative seniority averages, whereas they possess higher level of educational background. Teachers have perceived that directors perform their protection of time duties at most times while perform their other instructional leadership duties at some times. Public school directors perform their instructional leadership duties at some times, however private school directors perform them at most times. There are meaningful differences regarding instructional leadership levels of private and public school directors. Director?s gender and marital status variables cause meaningful differences within majority of school directors? instructional leadership duties, whereas age, teaching and administrative seniority, undergraduate and graduate education and branch individual variables cause meaningful differences within all of instructional leadership duties of directors.