Ortaöğretim öğrencilerinin algıladıkları öğretmen yakınlığı ile güdülenme düzeyleri arasındaki ilişki: İstanbul ili örneği
The relationship between secondary school students perception of teacher closeness and motivation: An İstanbul case
- Tez No: 241878
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci, Öğretmen yakınlığı, Güdülenme, student, closeness to teacher, motivation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmada, ülkemizde ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerin algıladıkları öğretmen yakınlık davranışlarının düzeylerinin okul türüne, branşlara, öğrencinin cinsiyetine, öğretmenin cinsiyetine, anne eğitim düzeyine ve baba eğitim düzeyine göre farklılaşıp farklılaşmadığı ve bu yakınlık algısının öğrencilerin güdülenmeleri ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili ortaöğretim okullarında okuyan 385 erkek (%51.6), 261 bayan (%48.4) olmak üzere toplam 746 öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilere öğretmen yakınlık davranışları ölçeği ve derse yönelik güdülenme düzeylerini belirlemek üzere güdü ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada; non-parametrik teknikler, parametrik analiz teknikleri, bağımsız grup t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), post-hoc Scheffé, Tamhane's T2 testleri, nonparametrik Kruskal Wallis testi, Pearson Çarpım Moment Korelasyon analizleri kullanılmıştır. Öğretmen yakınlık algıları ile güdülenme arasında ilişkinin olduğu bu araştırmanın sonuçları ile ortaya konmuştur. Öğretmen yakınlık ölçeğinde öğrencilerin verdiği cevaplardan aritmetik ortalaması en yüksek olan maddeler ?8. Öğretmenim benim kişilik özelliğimle alay eder?, ?3. Öğretmenim sınıfta benim gururumu kırıcı espriler yapar?, ?5. Öğretmenim yanlış yaptığımda sınıfta benim ismimi yüksek sesle söyleyerek beni utandırır?, ?şeklinde olmuştur. Aynı şekilde öğrencilerin verdiği cevaplardan aritmetik ortalaması en düşük olan maddeler ise ?10.Öğretmenim ben hasta olduğumda eve telefon açıp ?geçmiş olsun? der?, ?32.Öğretmenimiz bizler oyun oynarken yanımıza gelerek oyuna (basketbol, futbol vb.) katılır?, ?9.Öğretmenim benimle ilgilenerek nasıl olduğumu sorar?, şeklinde olmuştur. Anne eğitim düzeyi yükseldikçe öğrencilerinin algıladıkları öğretmen yakınlık davranışlarında da artış olduğu da belirlenmiştir. Öğrencilerinin algıladıkları öğretmen yakınlık davranışlarının ortaöğretim türüne ve sınıf mevcuduna göre de değişiklik gösterdiği görülmüştür. Aynı zamanda sınıf mevcudunun azlığı öğrencilerin güdülenmeleri üzerinde de etkili olmuştur. Sonuçlar bu bulgular ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study focuses on whether secondary students? perception of the level of teachers? close concern varies according to type of school, course content, gender of student, gender of teacher and parents? education level, and the relationship between this attitude and student motivation. 385 male and 261 female students were selected among different secondary schools in Istanbul. A teacher-concern scale and a course motivation scale were used in the study. Non-parametric, parametric analysis techniques, independent group t test, one way ANOVA, post-hoc Scheffe, Tamhane?s T2 tests, non-parametric Kruscal Wallis test, pearson Çarpım moment Correlation analysis?s have been used in this study. Results indicated that there is a relationship between students? perception of teachers? close concern and motivation. The highest mean scores obtained through items in the Teacher Concern Scale were ?8: The teacher jokes on my personality traits?, ?3: The teacher makes fun of my behaviors, which deflates me.? ?5:When I make a mistake, the teacher pronounces my name loudly in front of my friends and this embarrass me.? Meanwhile, the lowest mean scores obtained through the following items. ?10: When I feel sick, the teacher calls me home and wishes well.? ?32: when we play in the garden, the teacher joins us in football, basketboll etc.? ?9: The teacher cares for me.? It was also clear from the results that as the mothers? level of education increases, teachers? concern level also increases. Student perception of teacher closeness was also found increasing according to the type of school and class size. Additionally, it was also found that the smaller the class size the higher the motivation. Results were discussed through all these findings.