Ortaokul öğrencilerinin matematik dersi motivasyon düzeyleri ile algılanan öğretmen yakınlığı arasındaki ilişki
The relationship between mathematical motivation and perceived teacher closeness of secondary school students
- Tez No: 461519
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Dışsal Motivasyon, İçsel Motivasyon, Öğretmen, Algılanan Öğretmen Yakınlığı, Matematik, Matematik Öğretimi, Motivation, Extrinsic Motivation, Intrinsic Motication, Teacher, Perceived Teacher Closeness, Mathematics, Mathematics Education
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Program Geliştirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada ortaokul kademesinde bulunan öğrencilerin matematik dersine yönelik motivasyon düzeylerini belirlemek, motivasyon düzeylerinin çeşitli değişkenlere (akademik başarı, cinsiyet, sınıf düzeyi, anne-baba öğrenim durumu, öğrencinin kendisine ait odasının olma durumu, matematik dersine çalışırken en çok yardım alınan kişi) göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini sınamak, motivasyon düzeyi ile öğrencilerin algıladığı matematik öğretmeni yakınlığı arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Tarama modelinde gerçekleştirilen araştırmanın örneklemi 2015-2016 eğitim öğretim yılı Ankara ili Çankaya, Keçiören ve Haymana ilçelerinde bulunan MEB'e bağlı ortaokul kademesinde okuyan öğrencilerden random (tesadüfi) yöntemiyle seçilmiş 971 öğrenci ve seçilen öğrencilerin derslerine giren 40 matematik öğretmeninden oluşturulmuştur. Öğrencilere kişisel bilgi formu, motivasyon ölçeği ve öğretmen yakınlık düzeyi ölçeği uygulanarak elde edilen veriler SPSS paket programı yardımıyla çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin motivasyon düzeyi ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı bir farklılık olmadığı ancak motivasyon düzeyi ile akademik başarı, sınıf düzeyi, anne-baba öğrenim durumu değişkenleri arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Kendisine ait odası olan ve ders çalışırken ailesinden yardım alan öğrencilerin motivasyon düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin matematik dersi motivasyon düzeyi ile algılanan öğretmen yakınlığı arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki olduğu; hizmet süresi az olan öğretmenlerin ve kadın öğretmenlerin öğrenciler tarafından daha olumlu algılandığı, kız öğrencilerin de matematik öğretmenini daha olumlu algıladıkları tespit edilmiştir. Öğretmenlere öğrencilerin motivasyonunu sağlamaya ve geliştirmeye yönelik eğitimler önerilebilir. Öğrenci motivasyon düzeyinde öğretmen algısı önemli olduğundan eğitimcilere etkili iletişim becerilerine yönelik eğitimler verilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine mathematical motivation level of secondary school students, to test if students' motivation is affected and shows statistically significant difference in terms of several variables (such as academic success, gender, grade level, maternal and paternal educational level, if student have his/her own room, and who assist he/she most) and finally to examine the relationship between the mathematical motivation of students and their perceived mathematics teacher closeness. The study is designed as survey and the sample covers the randomly chosen 971 students and 40 mathematics teachers of secondary schools serving under mone at Ankara province, Çankaya, Keçiören and Haymana districts. The data collected with personal information form, motivation scale and teacher closeness scale that are applied to students are analysed by using SPSS. It is revealed that there is not any statistically significant difference between students' motivational level and their gender however students' academic success, grade level, maternal and paternal educational level show statistically significant difference with their motivational level. It is found out that students who have their own rooms and who are assisted by their parents have higher motivational levels compared to their counterparts. It is also disclosed that there is a medium-level positive correlation between mathematical motivation of students and perceived teacher closeness; that teachers who have less period of service and women teachers are perceived closer by students, and finally that female students are perceiving their mathematics teachers closer to themselves. Trainings related to providing and developing student's motivation can be suggested. As the perception of teacher has great importance in student's motivation, trainings concerning to communication skills can be provided.