Türkiye'de orta mesleki-teknik eğitim ve istihdam ilişkisi
Secondary vocational and technical education and employment in Turkey
  1. Tez No: 241882
  2. Yazar: ALİ KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Teknik Egitim, istihdam, okul isletme isbirligi, isgücü, issizlik, Secondary Vocational and Technical Education, Employment, Cooparation of schools and industry, industry labor, unemplayment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalısmada ?Türkiye'de Orta Mesleki-Teknik Egitim ve İstihdam? baslıgı altında Orta Mesleki-Teknik Egitim sisteminin is dünyasının ihtiyaç duydugu vasıflı isgücünü karsılamadaki önemi, gerekliligi ve Orta Mesleki-Teknik Egitim istihdam iliskisi üzerinde durulmus, Orta Mesleki-Teknik Egitim sisteminde yasanan sorunların istihdam üzerindeki etkileri saptanmaya çalısılmıstır. Çalısma ; giris ve problem durumu, konu ile ilgili temel kavramlar ve Orta Mesleki-Teknik Egitimin tarihsel gelisimi, Orta Mesleki-Teknik Egitimin düzenlenmesi, Orta Mesleki-Teknik Egitim ve istihdama etkisi, Orta Mesleki- Teknik Egitimde sorunlar ve yeni degerler, arastırma yöntemi, sonuç ve öneriler olmak üzere yedi bölüm altında toplanmıstır. Çalısma nitel arastırmanın veri toplama yöntemlerinden doküman incelemesi ile yapılmıstır. Çalısmamız Orta Mesleki-Teknik Egitim ve istihdamı Türkiye geneli içinde degerlendirdiginden, konu ile ilgili düzenli, güvenilir ve güncel bilgiler için Türkiye İstatistik Kurumu, Devlet Planlama Teskilatı, Milli Egitim Bakanlıgı, İs ve isçi Bulma Kurumu verileri temel alınmıstır. Bilimsel bildiri, konferans, makale ve süreli yayınlar ile çesitli dernek, sendika ve meslek odaları yayınları yardımcı veri kaynakları olarak kullanılmıstır. Elde edilen veriler amaca uygun olarak betimsel analiz teknigi ile degerlendirilmistir. Türkiye'de Orta Mesleki-Teknik Egitim ile istihdam arasındaki iliski çalısmamızın sonuçları ile gösterilmistir. Orta Mesleki-Teknik Egitim sisteminde program gelistirme, finansman saglama, mezunların istihdamı ve is dünyasının ihtiyaçlarına uygun isgücü yetistirme sorunlarının bulundugu görülmüs ve bu sorunların çözümünün okul-isletme isbirligi ile saglanacagı sonucuna varılmıstır. Yine çalısmada Türkiye'nin istihdam, issizlik sorunlarının çözüm merkezinde Orta Mesleki-Teknik Egitimin nitelik kazanarak yaygınlastırılması gerektigi ortaya çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study under the topic ?Secondary Vocational and Technical Education and Employment in Turkey?. We tried to underline the importance of qualified workers needed in industry , the relation between Secondary Vocational and Technical Education and Employment and the effects on it caused by internal problems of Secondary Vocational and Technical Education?s. This research contains seven main topics which are: Introduction and problems, The Basic Concept tutorial and the history of the Secondary Vocational and Technical Education, The revaluation of Secondary Vocational and Technical Education, The Secondary Vocational and Technical Education and the effects on Employment, The problems and new values for Secondary Vocational and Technical Education, Method, Conclusion and suggestions. This study is built on data acquired bye inspecting to commands of qualifying researches. Since or study?s is evaluated in terms of employment and Secondary Vocational and Technical Education as an internal subject , the data?s are acquired from the most reliable up to data researches like the Turkish society ministry of education , National planning organization the society of employment end employee . Secondary data was acquired from, scientific researches , conferences , essays an the very topics , journals , syndicates , associations, unions and regular press releases by these above mentioned. All data acquired was used accordingly to serve the topic with subjective analysis techniques. The Connections between Secondary Vocational and Technical Education and Employment are shown with the results in our study. The outcome of our defined that major problems are caused bye the lack of the development for the Secondary Vocational and Technical Education, system programs as much as the financial support for it. Another outcome was the gap that?s occurs between the needs of the employer for qualified employers and educational system to provide it as asked.