Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında çalışan psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerin hizmetiçi eğitime ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi (İstanbul ili örneği)
Ministry of education, state schools guidance couselors and psychological consultants views regarding in-service training (The case of İstanbul)
- Tez No: 241889
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: psikolojik danışman ve rehber öğretmen, hizmetiçi eğitim, Psychological consultant and guidance counselor, in-service training
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada, ?Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Devlet Okullarında Çalışan Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenlerin Katıldıkları Hizmetiçi Eğitim Etkinliklerinin Etkililiğine İlişkin Görüşleri? incelenmiştir. Araştırma; giriş ve problem durumu, psikolojik danışma ve rehberlik, hizmet içi eğitim kavramı, hizmet içi eğitim türleri, ilgili araştırmalar, yöntem, bulgular ve yorum, sonuç tartışma ve öneriler bölümleri olmak üzere yedi bölümden meydana gelmiştir. Yapılan araştırmada devlet okullarında meslek hayatında en az bir defa hizmetiçi eğitim dairesi başkanlığının düzenlemiş olduğu hizmetiçi eğitim kursuna katılan psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerin düzenlenen kursların süre açısından, kapsam açısından, yöntem ve teknikler açısından, uygulayıcıların yeterlilikleri açısından, uygulandığı ortam açısından, uygulamaya katkısı açısından görüşleri araştırılmıştır. Araştırmda beşli Likert tipi tutum ölçeği kullanılmıştır. Tutum ölçeği sonucu elde edilen veriler frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama(x), ve t tetsi kullanılarak analiz edilmiştir. Beklenen ortalamadan farkı ?=0,01 düzeyinde manidar (anlamlı) olup olmadığına göre manalandırılmıştır. Kişisel özellikler bakımından hangi gruplar arasında farklılıklar olduğunun belirlenmesinde ise Scheffe testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular şu şekildedir; hizmet içi eğitim etkinliklerinin süresiyle ilgili olarak psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerin görüşleri olumsuzdur ve süre genelde yetersiz olmuştur. Psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerin uygulanan hizmet içi eğitim etkinliklerinin kapsamıyla ilgili görüşleri genelde olumsuz olduğu görülmüştür. Psikolojik danışman ve rehber öğretmenler, hizmet içi eğitim etkinliklerinin uygulanmasında kullanılan yöntem ve tekniklerle ilgili ne olumlu, ne de olumsuz bir görüşe sahip olup, kararsızlıklarını belirtmişlerdir. Psikolojik danışman ve rehber öğretmenler, hizmet içi eğitim etkinliklerinin uygulanmasında görevli uygulayıcıların yeterlikleri konusunda kararsız olup, ne olumlu ne de olumsuz görüşe sahiptirler. Hizmetiçi eğitim etkinliklerinin uygulandığı ortamla ilgili psikolojik danışman ve rehber öğretmen görüşleri alt düzeydedir ve ortam özelliklerinin yetersiz olduğu görülmüştür. Hizmet içi eğitim etkinliklerinin uygulamaya katkısıyla ilgili olarak psikolojik danışman ve rehber öğretmen görüşleri genelde olumsuz olduğu görülmüştür. Hizmet içi eğitim etkinliklerinin uygulamaya katkısının düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the effectiveness of in-service training activities attended by psychological consultants and guidance counselors working for state schools connected to the Ministry of Education has been studied. It includes a total of seven sections consisting of research, introduction and state of problem, psychological consulting and guidance counseling, the notion of in-service training, the types of inservice training, related research, methodology, findings and commentary, discussion of results and suggestions. In the research, the views of psychological consultants and guidance counselors who have at least once in their careers in state schools have attended in-service training courses organized by the in-service training office. Their views of duration of courses, scope of courses, methodology and technical aspect of the courses, as well as the trainers? adequacy, the environmental setting of the courses and contribution to application. In the research 5-point Likert scale has been used. The data obtained as a result of the Likert scale has been analyzed using frequency (f), percentage (%), arithmetical average (x), and t test. The difference from the expected average has been signified based on whether it?s meaningful at ?=0,01 level. Scheffe test has been used to determine which groups have differences among themselves based on personal attributes. The results obtained as an outcome of the research are as follows: both the psychological consultants? and guidance counselors? views on the duration of the inservice training activities are negative and suggest that the duration is not sufficient. The psychological consultants? and guidance counselors? views on the scope of the in-service training activities are generally negative. The psychological consultants? and guidance counselors? views on methodology and technical aspect of the inservice training activities are neither positive nor negative, but indecisive. The psychological consultants? and guidance counselors? views on the adequacy of the in-service trainers are neither positive nor negative. As regards to the environmental setting in which the in-service training activities are carried out, the psychological consultants and guidance counselors have low opinions and deem the environmental aspects insufficient. The psychological consultants? and guidance counselors? views on the training?s contribution to application are mostly negative. The contribution to application of the in-service training activities has been observed to be low.