Eğitimde takım çalışması ve okul başarısı: İstanbul okullarında amprik bir çalışma
Team work in education and school success: an empric study at the schools in İstanbul
  1. Tez No: 241893
  2. Yazar: MİHRİBAN KARA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHSİN HESAPÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Egitim, toplam kalite yönetimi, takım çalısması, problem çözme ekipleri, Education, total quality management, team work, problem solving teams
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüzde yasanan hızlı degisimler bütün örgütleri oldugu gibi egitim örgütlerini de etkilemektedir. Örgütler yapılarını, yönetim anlayıslarını gözden geçirip birçok degisimi benimsemektedir. Türkiye gibi birçok ülke de egitim sorunları ile karsı karsıyadır. Simdiye kadar gelistirilen sistemler ve klasik anlamdaki yenilesme çabaları ile bu sorunları çözüme kavusturamamıslardır. Yıllardan beri süregelen çözüm arayısları egitimdeki sorunları çözmede yeni yaklasımları ortaya çıkarmıstır. Bunlardan birisi de Toplam Kalite Yönetimi (TKY)'dir. Toplam kalite yönetimi sadece üretilen ürün ve hizmetin degil, bir bütün olarak yönetimin kalitesini ve verimliligini artırmayı amaçlamaktadır. Verimliligin artırılmasında temel olarak takım çalısmalarını alan bu yönetim biçiminde insan unsuru ön plândadır. Bu arastırmada takım çalısması uygulayan ve uygulamayan ilkögretim okullarından mezun olan ögrencilerin basarı düzeyleri karsılastırılmıs, takım çalısmaları uygulayan okulların ögrencilerinin digerlerine göre daha basarılı oldugu saptanmıstır. Ayrıca uygulanan anket ile ögretmen ve yöneticilerin takım çalısmalarına bakısları incelenmis, demografik özelliklerine göre bazı farklılıklar oldugu görülmüstür. Buna göre, 21-30 yas arası ile 41 ve üzeri yas aralıgında bulunan isgörenlerin, bekâr isgörenlerin ve ögretmenlerin takım çalısmalarına daha olumlu baktıkları saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
The recent quick changes effect education organizations like all organizations. The organizations evaluate their own structure and view of management and adapt a lot of changes. Many countries like Turkey face education problems. They couldn?t solve these problems with the systems developed up to now and the classical reforming efforts. Trying to find a solution for years has come up with new approaches to solve the education problems. One of them is Total Quality Management (TQM). It aims to increase the quality and the efficiency of not only the product and the service but also the whole management. It takes team work as a main factor to increase efficency and in this kind of management human factor is in the first place. The success levels of the students graduated primary schools which apply team work and not are compared in this research. It is found that the students of the schools which apply team work is more successful. Besides, teachers and managers? opinions about team work are examined by an enquiry and some differences are observed according to their demographic properties. It is found that teachers and managers between 21-30, 41 and above, single ones and teachers have more positive opinions about team work.