İstanbul ili Bayrampaşa ilçesindeki resmi ilköğretim okulu yönetici ve öğretmenlerinin öğrenen organizasyona ilişkin algıları
Perceptions of formal primary education school administrators and teachers, who work in Bayrampaşa İstanbul district about learning organizations
- Tez No: 241894
- Danışmanlar: DR. ADİL SERDAR SAÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenen organizasyon, öğrenme, örgütsel öğrenme, öğrenen okul
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu arastırmanın amacı, ilköğretim okullarında öğrenen organizasyona ait özelliklerin (öğrenen organizasyonun bes disiplini boyutunda), yönetici ve öğretmen algılarına göre ne düzeyde gerçeklestiğini tespit etmektir. Arastırmanın örneklemini, 2005-2006 eğitimöğretim yılında ?stanbul ili Bayrampasa ilçesinde bulunan, 25 resmi ilköğretim okulunda görevli, basit tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen 58 yönetici (müdür ve müdür yardımcısı) ve 240 öğretmen (sınıf ve brans öğretmenleri) olmak üzere toplam 298 kisi olusturmaktadır. Tarama modeli kullanılan arastırmada, amaca ulasabilmek için veri toplama aracı olarak anket kullanılmıstır. Frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız grup ?t? testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), non-parametric Kruskal Wallis ve Mann Whitney-U testi arastırmada kullanılan istatistiksel tekniklerdir. Farklılıklarda anlamlılık düzeyi olarak .05 alınmıstır. Arastırma; giris, ilgili literatür, yöntem, bulgular ve yorum, sonuç-tartısma ve öneriler olmak üzere bes bölüm altında toplanmıstır. ?lköğretim okullarında öğrenen organizasyona ait özelliklerin, yönetici algılarına göre ?yüksek?, öğretmen algılarına göre ise ?orta? düzeyde gerçeklestiği saptanmıstır. Algılar, tüm disiplinlerde yöneticiler lehine farklılasmaktadır. Yönetici ve öğretmenler genel olarak, ilköğretim okullarında kendilerini gelistirebilmeleri için mevcut olanakları yetersiz bulmaktadır, takım çalısmasına katılmaya isteklidir ve yapılan takım çalısmalarından memnundurlar. Yöneticilerde ve öğretmenlerde sorunların kaynağını dısarıda görme eğilimi vardır. Erkekler bayanlara göre daha olumlu düzeyde okulda ortak bir vizyonun olduğunu düsünmektedir, sistem düsüncesine daha hakimdir ve takım çalısmalarına daha yatkındırlar. Algılar, tüm disiplinlerde yasça büyük ve mesleki kıdemi fazla olan yönetici ve öğretmenler lehine farklılasmaktadır ve yöneticilerin çoğunluğu eğitim yönetimi konusunda ya eğitim almamıs ya da yetersiz bir eğitim almıstır. Arastırmanın bazı önerileri sunlardır: Okullarda öğrenmeye dayalı bir kurum kültürü olusturulmalıdır. Hizmet içi eğitimler, katılanların gereksinimlerini karsılayacak ve ilgilerini çekecek hale getirilmeli ve daha sık yapılmalıdır. Öğretmenler arasında takım çalısması yapmayı gerektirecek uygun ortamlar yaratılmalı ve takım çalısması tesvik edilmelidir. Okullarda paylasılan bir vizyon gelistirebilmek için kararlarda öğretmenlerin görüsleri de alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Main aim of this research is to find out how features of learning organizations in primary education schools (to the five discipline extent of learning organization) respond to the perceptions of administrators and teachers. Sample of the research chosen by simple random sampling method is consisted of 298 people who are comprised of 58 administrators (manager and assistant manager) and 240 teachers (first and second level teachers) from 25 formal primary education schools in Bayrampasa, Istanbul, throughout the education years of 2005-2006. Model of scanning and questionnaire as a data accumulating tool have been used to reach target in this research. Statistical techniques that are used are, frequency, percentage, arithmetic average, standart deviation, independent samples ?t? test, one-way ANOVA, non-parametric Kruskal Wallis and Mann Whitney-U test. Meaningful level in differences is determined as .05. The research is consisted of five sections, including introduction, related literature, method, findings and interpretation, result-discussion and suggestions. It is found out that, features of learning organizations in primary education schools seem to be ?high? level for administrators? perceptions and ?medium? level for teachers?. Generally, directors and teachers evaluate actual opportunities in primary education schools not enough to develop themselves, they are desirous to join teamwork and are glad of teamworks that are being done. Resources of the problems are seen to be external according to them. Compared with women, men are more optimistic for the thought of an existing common vision in schools. They also own more system thought and are more skilled for doing teamwork. Perceptions differentiate for the goodness of elder and more experienced administrators and teachers in all diciplines. Most of the directors don?t have any education about the management of education or they do have one that?s not enough. Some of the suggestions of the reseach are as follows: A learning company culture should be formed in schools. Internal education programs should be redesigned by being implemented more frequently, in order to compensate the needs of attendants and be more desirable. Suitable circumstances that require teamwork should be provided for teachers and teamwork should be supported. Decisions of teachers should be considered in order to formulate a sharing vision in schools. Key Words : Learning organization, learning, organizational learning, learning school