İngilizce öğretmenlerinin iş tatminleri ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişki
The relation between job satisfaction and job burnout of english teachers
  1. Tez No: 241905
  2. Yazar: BURCU BAŞAK ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA DENİZ BÖRÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: s tatmini, Tükenmislik, Öğretmen, Job - satisfaction, Burnout, Teacher
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu arastırmada resmi ve özel liselerde görev yapan ?ngilizce öğretmenlerinin is tatminleri ile tükenmislik düzeyleri arasındaki iliskinin ortaya konması amaçlanmıstır. Çalısma ?stanbul ili içinde, Kartal, Maltepe, Kadıköy ilçelerinde çalısan 188 ?ngilizce öğretmeni üzerinde gerçeklestirilmistir. Arastırmada iliskisel tarama modellerinden karsılastırma türü tarama modeli kullanılmıstır. Bu arastırmada veriler yazar tarafından gelistirilen demografik değiskenlerin toplanmasına yönelik bir bilgi formu, Minnesota ?s Tatmin ölçeği ve Maslach Tükenmislik Ölçeği kullanılmıstır. Arastırmada; Pearson Çarpım Moment korelasyon analizleri kullanılmıs olup manidarlıklar 0.01 ve 0.05 düzeyinde sınanmıstır. Resmi ve özel liselerde çalısan ?ngilizce öğretmenlerinin is tatminleri ile tükenmislik düzeyleri arasında negatif bir iliski olduğu; bir baska deyisle is tatminleri azaldıkça tükenmislik düzeylerinin arttığı ya da is tatminleri arttıkça tükenmislik düzeylerinin azaldığı arastırmanın sonuçlarıyla ortaya konmustur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to put forward the relationship between job satisfaction and burnout of English teachers who work in the private and public schools. The research was applied on the 188 English teachers who work for high schools in Kartal, Maltepe and Kadıköy in Istanbul province. In the research, sort of comparison scanning model of the related scanning models was used. In this research, an information form inclined to gathering demographic variables which was improved by the researcher, Minnesota Job Satisfaction scale and Maslach Burnout Inventory were used. In the research, Pearson Multiplication Momentum Correlation analysis being used, expressiveness levels were tested on the 0.01 and 0.05 levels. A significant negative relationship has been found between job satisfaction and burnout in the research. According to this, when job satisfaction level increases, burnout level decreases, and when job satisfaction level decreases, burnout level increases.