Kariyer Basamakları Yükselme Sınavı (KBYS): Ortaöğretim öğretmenleri görüşleri çerçevesinde nitel bir araştırma
Perceptions of secondary school teachers on the Career Evaluation Examination(KBYS) and a qualitative research
- Tez No: 241906
- Danışmanlar: DR. ADİL SERDAR SAÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kariyer sınavı, ortaöğretim öğretmenleri, görevde yükselme, Examination of career, secondary school teachers, career evaluation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Öğretmenler ve diğer kamu personelinin, kendilerini geliştirmeleri için çeşitli fırsatlar yaratılmaktadır. Bu fırsatların bazılarına örnek olarak Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS), Kamu Personeli Seçme Sınavı(KPSS) ve en son Kariyer Basamakları Yükseltme Sınavı(KBYS) gibi çeşitli sınavlar gelmektedir. Bu sınavlar, objektif ölçüm ve kişilerin kariyerlerinde yükselmelerinde önemli adımlar olmaktadır. Artan teknolojik gelişmelerin ışığında son yıllarda bilgisayar ve yabancı dil için hizmet içi eğitim seferberliği başlatılmış ve eğitim camiasında kendini yetiştirme elzem duruma gelmiştir. Ayrıca hayat boyu öğretim felsefesine uyan öğretmenlerle, kendilerini yetiştirmek için yüksek lisans ve doktora tahsili yapanların sayısı artmıştır. Bu araştırmanın amacı; İstanbul Anadolu Yakasında bulunan ortaöğretim okulu öğretmenlerinin 2005 Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı(KBYS) ile 2006 Ek-KBYS' na ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırma için gerekli veriler literatür taraması ve birebir görüşme tekniği yoluyla elde edilmiştir. Görüşme formunun geliştirilmesinde ise ilk önce ilgili literatür taranmış, daha önceden yapılmış görüşme tekniği ile ilgili formlar ve araştırmalarda sunulan öneriler dikkate alınarak araştırmacı tarafından görüşme soruları oluşturulmuştur. Uygulanan görüşme formuyla elde edilen veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Görüşme formunda bulunan toplam on soruya cevap aranmıştır. Araştırmanın sonuçları şöyledir: Bu sınava giriş nedenlerinin başında maaşlara gelecek ek zam birinci sıradadır. Ortaöğretim öğretmenleri kendilerini geliştirmek istemelerine rağmen sınavın içeriğindeki bölümler ve soruların öğretmenlerin yeterliliğini ölçmede zayıf bulmuşlardır. Ayrıca uzmanlık için gereken belgeler ile değerleme komisyonunun görevleri hakkında bilgi karmaşası ve eksikliği olduğu görüşündedirler. Buna ek olarak öğretmenler sınav sisteminin uygulanabilirliği hakkında olumsuz görüş belirtmişler ve daha da geliştirilmesi için önerilerde bulunmuşlardır. Öğretmenler eğitim düzeyleri ile bilimsel ve sosyal etkinliklere katılımın mesleklerinde ilerlemelerinde gerekli bir ölçüt olduğunu düşünmekte ancak sınav uygulamasındaki sicil notlarının sonuçların değerlendirilmesinde kullanılmasına karşı oldukları görüşündedirler.
Özet (Çeviri)
Teachers and civil servant personnel have been given various opportunities to improve their ability by the state. Some of these oppurtunities are the Civil Servant Language Examination (KPDS), the Selection of Civil Servant Examination (KPSS) and the Career Evaluation Examination (KBYS). These examinations are the only objective criteria for the promotion of civil servant personnel and teachers. Recently, the mobilization of education has taken place against a background of technological development; especially with various computer programs and computer-based foreign language-learning programs. Alongside this, many teachers and civil servant personnel have taken master and Ph. degrees. The aim of this research is to determine the perceptions of secondary school teachers in Istanbul (Anatolian side), in relation to the performance appraisal of the career grade system in 2005. During the research, a questionnaire form was prepared by the researcher and data analysis has been carried out using content analysis. The conclusions herein originated from submitting ten basic questions and the answers that were subsequently provided. The results of the research are that, despite the fact that secondary school teachers want to improve their ability, they think that the exam questions are not adequate enough to measure their level of education. Getting a higher salary is the prime reason for taking these exams. Besides, they think that the required documents for the expertise are not clearly explained and they are not sure about the duties of the appraisal commission. In short, it sounds confusing to them. In addition to this, the teachers put forward a negative opinion about the applicability of the system, and they proposed that improvement studies should be done. The teachers think that participation in scientific and social activities with their levels of education is a required criteria augmenting their improvement; but they are of the opinion that opposes examinations and inspection grades being used in appraisal.