Bilgisayar teknik lisesi öğrencilerinin bilgisayar tutumları ile bilgisayar kaygılarının incelenmesi: Anadolu bilgisayar teknik lisesi uygulaması
Computer technical high school's sytudents' attitudes and anxieties towards computers: Application in anatolian computer technical high school
- Tez No: 241908
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA DENİZ BÖRÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Teknik Eğitim, Education and Training, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Computer Attitude, Computer Anxiety
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu arastırmanın amacı bilgisayar teknik lisesi ögrencilerinin bilgisayar tutumları ile bilgisayar kaygıları arasındaki iliskiyi belirlemektir. Arastırmanın örneklemini stanbul 75. Yıl Devlet Malzeme Ofisi Anadolu Bilgisayar Teknik Lisesi ögrencileri olusturmustur. Bagımsız degisken olarak kullanılan cinsiyet, sınıf düzeyi, evde bilgisayar sahibi olma, bilgisayar basında geçirilen süre gibi kisisel bilgilerin toplanmasında arastırmacı tarafından olusturulan bir anket kullanılmıstır. Bilgisayar tutumlarının ve bilgisayar kaygılarının belirlenmesinde Hülya Cambaz' ın (1999) hazırladıgı Bilgisayar Tutum Ölçegi ve Bilgisayar Kaygısı Ölçegi kullanılmıstır. Bilgisayar Tutum Ölçegi 26 önermeden olusan ?Hiç katılmıyorum? dan ?Tamamen katılıyorum? a uzanan bir tutum ölçegidir. Bilgisayar Kaygısı Ölçegi ise 10 önermeden olusan ?Hiçbir zaman? dan ?Her zaman? a uzanan bir kaygı ölçegidir. Verilerin analizinde bagımsız örnekler t-testi, tek yönlü varyans ve korelasyon analizi kullanılmıstır. Arastırmadan elde edilen belli baslı sonuçlar sunlardır: (a) Kız ve erkek ögrencilerin bilgisayara yönelik tutumları arasında fark yoktur. Buna göre, hem erkek ögrencilerin hem de kız ögrencilerin bilgisayara karsı tutumları olumludur. (b) Bilgisayara yönelik tutumları açısından sınıf düzeyleri arasında istatistiksel olarak farklılık vardır. (c) Bilgisayara yönelik tutumları açısından evde bilgisayarları olup olmaması arasında istatistiksel olarak farklılık yoktur. (d) Bilgisayara yönelik tutumları açısından bilgisayar basında geçirilen süreler arasında istatistiksel olarak farklılık yoktur. (e) Bilgisayara tutumları açısından bilgisayar fuarı gezme degiskenine göre fark vardır.(f) Bilgisayar tutumları açısından bilgisayarla ilgili yayın takip etme degiskeni için fark vardır. (g) Ögrencilerin cinsiyetlerine göre bilgisayar kaygıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. (h) Ögrencilerin sınıf düzeylerine göre bilgisayar kaygıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır. (ı) Ögrencilerin evde bilgisayar sahibi olma degiskenine göre bilgisayar kaygıları arasında anlamlı bir fark vardır. (i) Ögrencilerin bilgisayar basında geçirdikleri zaman degiskeni ile bilgisayar kaygıları arasında anlamlı bir fark vardır. (j) Bilgisayar fuarı gezme degiskenine göre bilgisayar kaygıları arasında anlamlı bir fark vardır. (k) Bilgisayarla ilgili yayın takip etme degiskenine göre bilgisayar kaygıları arasında anlamlı bir fark vardır. (l) Bilgisayar tutum ölçegi ile bilgisayar kaygısı ölçegi arasında istatistiksel açıdan negatif yönde anlamlı bir iliski vardır. (m) Cinsiyetler için bilgisayar tutum ölçegi ile bilgisayar kaygısı ölçegi arasında negatif bir iliski vardır. (n) Sınıf degiskeni için bilgisayar tutum ölçegi ile bilgisayar kaygısı ölçegi arasında negatif bir iliski vardır.(o) Evde bilgisayarı olma degiskeni için bilgisayar tutumu ile bilgisayar kaygısı arasında negatif yönde bir iliski vardır. (ö) Haftada 31-40 saat bilgisayar basında kalan ögrencilerin bilgisayar tutumu ile bilgisayar kaygısı arasında anlamlı bir iliski yoktur. Buna karsılık 11-20 saat ile 41 saat ve üstü bilgisayar basında kalan ögrencilerin 0,05 anlamlılık düzeyinde bilgisayar tutumu ile bilgisayar kaygısı arasında negatif bir iliski vardır. Diger yandan 5 saatten az, 5-10 saat ve 21-30 saat bilgisayar basında kalan ögrencilerin 0,01 anlamlılık düzeyinde bilgisayar tutumu ile bilgisayar kaygısı arasında negatif bir iliski vardır. (p) Bilgisayar fuarı gezme için bilgisayar tutumu ile bilgisayar kaygısı arasında negatif yönde bir iliski vardır.(r) Bilgisayarla ilgili yayın takip etme degiskeni için bilgisayar tutumu ile bilgisayar kaygısı arasındaki iliski; Bilgisayarla ilgili yayın takip etmeyen ögrencilerde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark yoktur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is defining the relation between computer attitudes and computer anxieties of students in a computer technical high school. 75. Year DMO Anatolian Computer Technical High Schools formed the samples of this study. Gender, class level, having a computer at home, time spent while using a computer are used as independent variables in a questionnaire ( prepared by the researcher) to get personal in formation. The scales, which is prepared by Hülya Cambaz (1999), is used to determine the students? Computer Attitudes and computer anxieties. Computer Attitudes Scale consists of 26 propositions, from ?totally disagree? to ?totally agree? and the computer anxiety scale has 10 propositions from ?never? to ?always?. In the analysis of the datas independent samples t-test, one way anova and co-relation analysis are used. Some significant results had from this research are: a) There is no difference between the computer attitudes of male and female students. As a result, both male and female students? computer attitudes are positive. b) Considering the computer attitutes there is statistical difference between the class levels. c) No statistical difference is observed between having computers at home or not. d) There is no difference between the time spent while using computer. e) Differeces are seen according ?visiting fairs? variable. f) Differences are seen according ?following related publications?. g) In regarding gender of the students there is no statistically significant diffrence. h) There is statistically significant difference in computer anxieties according to class levels. ı) According to ?having computers at home? variable there is diffrence between the computer anxieties. i) There is no significant relation between ?time spent while using computer? and computer anxieties. j) Regarding ?visiting fairs? variable, there is significant difference between the computer anxieties. k) There is significant diffrence between computer anxieties and considering the ?following related publications? variable. l) There is a statistically significant relationship between computer attitudes scale and computer anxieties scale. m) There is a negative relation between computer attitudes scale and computer anxieties scale, regarding the genders. n) For ?Class? variable there is a negative relation between computer scale and computer anxieties scale. o) There is a negative relation between the computer attitudes of students having computer at home and computer anxieties of them. ö) There is no significant relation between the computer attitudes and computer anxieties of students using computers 31-40 hours weekly. However, there is a 0,05 significant relation between computer attitudes and computer anxieties of students using computer 11-20 hours or 41 hours and above weekly. On the other hand, there is 0,01 level significant negative relation between computer attitudes and computer anxieties of students using computers less than 5 hours, 5-10 hours and 21-30 hours weekly. p) Considering ?visiting fairs? there is a negative relation between computer attitudes and computer anxieties r) Regarding ?following computer publications? variable, the relation between computer attitudes and computer anxieties are: In students who are not ?following computer publications? there is no statistically meaningful relation. In students who are following computer related publications there is a significant relation.