Özel okullarda çalışan yabancı dil öğretmenlerini motive eden faktörlerin incelenmesi (İstanbul ili örneği)
Factors that motivate foreign language teachers who work in private schools in İstanbul
  1. Tez No: 241909
  2. Yazar: HACI HÜSEYİN TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ögretmen Motivasyonu, Özel Okulların Tarihçesi, ngilizce Ögretmenleri, Yabancı Dil Ögretimi, Teacher?s Job Motivation, History of Private Schools in Turkey, English Teachers, Foreign Language Teaching
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu arastırmada özel ilkögretim ve ortaögretim okullarında çalısan ngilizce ögretmenlerin demografik özellikleri ile ögretmenleri motive eden faktörler arasındaki iliskinin ortaya konması amaçlanmıstır. Çalısma stanbul ili Avrupa ve Anadolu yakasında bulunan Özel ilkögretim ve ortaögretim okullarında çalısan 204 ngilizce ögretmeni üzerinde gerçeklestirilmistir. Arastırmada bagımsız degiskenler hakkında veri toplamak amacıyla arastırmacı tarafından gelistirilen kisisel bilgi formu, Tziavia ( 2003 ) tarafından gelistirilen Motivasyon Faktörleri Anketi ve Motivasyon Öncelikleri Anketi kullanılmıstır. Arastırma grubunu olusturan ögretmenlerin demografik özelliklerini betimleyici frekans ve yüzde dagılımları çıkarılmıs, sonra ölçegin toplam puanları için x , ss, x Sh degerleri saptanmıstır. Ardından ki-kare (chi-square) analizlerine geçilmistir. Bu baglamda, motivasyon faktörlerinin cinsiyet, yas, medeni durum, mesleki kıdem, daha yöneticilik deneyiminin bulunup bulunmaması, ailede baska bir ögretmenin bulunup bulunmaması ve okul türü degiskenlerine bagımlı olup olmadıgını belirlemek amacıyla ki-kare (chi-square) analizleri gerçeklestirilmistir.Elde edilen veriler bilgisayarda ?SPSS for Windows ver:13.0? programında çözümlenmis, manidarlıklar .05 düzeyinde sınanmıstır. Arastırma ile Özel Okullarda Çalısan ngilizce Ögretmenlerinin motivasyon faktörlerinin cinsiyet, yas, medeni durum, mesleki kıdem, daha yöneticilik deneyiminin bulunup bulunmaması, ailede baska bir ögretmenin bulunup bulunmaması ve okul türü degiskenlerine bagımlı olup olmadıgını ortaya konmustur.Arastırma sonuçları ögretmen motivayonu ile ilgili daha önceki arastırmalarla karsılastırılmıs ve tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this resarch is to put forward the relation-ship between demographic variables and motivation factors of primary school teachers and secondary school teachers who work in the private primary schools. The research was applied on the 204 classroom English teachers who work in both Anatolia and Europe part of İstanbul. In the study, Personal Information Form, Motivation Questionaire rectifield by Tziavia ( 2003 ) and Motivation Priorities Questionaire were used. Frequencies and ranges of demographic variables of the sample teachers detirmined. After that, x , ss, x Sh values were detirmined for the total scores. Chi-square analysis was applied to test the relationship between motivation factors and sex, age, maritial statues, year of teaching, managerial experience, if other teachers have in the family, and school type. In thıs study the relation between the motivation factors and sex, age, maritial statues, year of teaching, managerial experience, if other teachers have in the family, and the school type of the sample teachers were put forward. Results of the study have been compared with previous studies and discussed in teacher?s job motivation