İlköğretim okulu yöneticilerinin tükenmişlik düzeyleri ve okul kültürü algıları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi (İstanbul ili örneği)
The evaluation of the relation between primary school principal's burnout and school culture (Case of İstanbul)
  1. Tez No: 241918
  2. Yazar: NURDAN ITIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici, Tükenmişlik, Okul Kültürü
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
İlköğretim okulu yöneticilerinin tükenmişlik düzeyleri ile okul kültürü arasındaki ilişkiyi ele alan bu araştırmayla, ilköğretim okulu yöneticilerinin algılarına göre tükenmişlik düzeyleri; yöneticilerin ve öğretmenlerin okullarındaki kültüre ilişkin algılarının neler olduğu; yöneticilerin tükenmişlik düzeyleri ile okul kültürü arasındaki ilişkilerin neler olduğu; bunların bireysel ve örgütsel özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğinin saptanması ve bu doğrultuda uygulayıcılara ve araştırmacılara öneriler geliştirilmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modelinde olan bu araştırma, 2006-2007 eğitim-öğretim yılı güz döneminde İstanbul ili Kadıköy, Kartal, Sultanbeyli ve Ümraniye ilçelerindeki resmi ilköğretim okullarında görevli 52 yönetici ve 330 öğretmen üzerinde gerçekleşmiştir. Araştırmanın amacına yönelik veriler, Maslach (1981) tarafından geliştirilen, Çam (1989) tarafından Türkçe' ye uyarlanan üç bölüm ve toplam 22 maddeden oluşan ?Maslach Tükenmişlik Envanteri? ve Şişman (1994) tarafından geliştirilen iki bölüm ve toplam 60 maddeden oluşan ?Örgütsel Kültür Anketi? ile toplanmıştır. Araştırmada verilerin toplanması aşamasında, yöneticilerin tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi ve okul yöneticileri ile öğretmenlerin okul kültürü algılarının belirlenmesinde aritmetik ortalama, standart sapma, Mann Whitney-U testi, Kruskal Wallis-H ve bağımsız grup t- testinden yararlanılmıştır. Okul yöneticilerinin tükenmişlik düzeyleri ile okul kültürü algıları arasında ilişki olup olmadığının belirlenmesinde ise Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi kullanılmıştır. İlköğretim okulu yöneticilerinin tükenmişlik alt boyutlarından kişisel başarısızlık hissi düzeyleri ile okul kültürü algıları arasında hafif kuvvette istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the relation between primary school?s burnout and school culture. Under the point of this research; the degree of burnout according to the perceptions of primary school principals; the perceptions of teachers and principals about school culture; the relation between the degree of principal?s burnout and school culture; also, it is aimed to ascertain if it changes according to institutional and individual features or not.It was thought that the data obtained from the research may be useful for the other researches and applicants. This research, according to a correlative and comparative investigation model, in the year of 2006-2007 education-instruction ,comprised of 52 principals and 330 teachers in the official primary schools in Kadıköy, Kartal, Sultanbeyli and Ümraniye towns of İstanbul. In this research, ?Maslach Burnout Inventory? developed by Maslach (1981) that was adjusted in Turkish by Çam (1989) consisting of three chapters and 22 questions and also ?Institutional Culture Survey? developed by Şişman (1994) consisting of two chapters and 60 questions were used in order to gather the data. In the gathering of the data, to determine the degree of the principal?s burnout and the perceptions of principals and teachers about school cultures were interpreted by such techniques as aritmetic means,standart deviation, Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis-H and Independent Samples t-test. Product-Moment Correlation Coefficient was used to determine if there is a relation between school principal?s burnout and the perceptions about school culture. Furthermore, a slightly effective statistical reltion was found between subcategories such as the sensation of individual failure and the perceptions of school culture. Keyword: Administrator, Burnout, School Culture