İnme geçiren hastalarda paretik ve paretik olmayan ekstremitelerde akut ve subakut dönemde gelişen tuzak nöropatilerin elektrofizyolojik olarak incelenmesi
Examination of entrapment neuropathies in paretic and nonparetic extremities of patients with stroke during acute and subacute period
  1. Tez No: 242056
  2. Yazar: FARUK ÖMER ODABAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REFAH SAYIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: inme, tuzak nöropati, elektromiyografi, stroke, entrapment neuropathy, electromyography
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
İnme günümüzde dünyada ikinci sıklıkta ölüm nedeni ve en sık yatırılarak tedavi edilen nörolojik hastalık olması, uzun süreli özürlülüğe yol açması nedeni ile önemini korumaktadır. Subakut ve kronik dönemde ortaya çıkabilecek diğer önemli bir komplikasyon da tuzak nöropati gelişimidir. Üst ekstremitelerde en sık median ve ulnar sinir nöropatileri görülürken alt ekstremitelerde en sık karşılaşılan nöropati peroeal sinir nöropatisidirBu çalışmada paretik olan ve olmayan üst ekstremitelerde median motor ve duysal sinir, ulnar motor ve duysal sinir, radial duysal sinir, alt ekstremitelerde ise peroneal motor ve duysal sinir, tibial motor sinir ve sural sinir incelemeleri yapıldı. Belirtilen sinirlerde başlangıçta elde edilen değerler 45?50. günlerde tekrar değerlendirilerek sinirlerde gelişebilecek olan tuzak nöropati ve aksonal tutulum bulguları incelendi45?50 günlük takip sonrasında; MRC ?2/5 olan grupta ilk NIHSS skor ortalaması 11,6 ± 2,8 iken kontrolde 7,3 ± 3,2 olarak tespit edildi. NIHSS skorlarının ilk ve kontrol değerlendirmeleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,001). MRC skoru ?2/5 olan hastalarımızın yapılan kontrol ileti çalışmalarında ilk elde edilen bulgulardan farklı olarak paretik tarafta; 7 hastada (%35) bilekte karpal tünel sendromu, 3 hastada (%15) dirsekte kubital tünel sendromu, 5 hastada (%25) peroneal motor sinirde aksonal nöropati (p=0,03), 3 hastada (%15) median motor sinirde aksonal nöropati (p=0,02), 2 hastada (%10) ulnar motor sinirde aksonal nöropati(p=0,01) tespit edildi. Hastalarımızın 2 tanesinde(%10) bilateral KTS diğer 2 hastamızda (%10) ise sağlam üst ekstremitelerinde KTS geliştiği saptandı. MRC skoru ?3/5 olan hastlarımızın yapılan kontrol ileti çalışmalarında ise 4 hastamızda (%20) sağlam tarafta KTS, 3 hastamızda (%15) ise etkilenen tarafta KTS tespit edildiSonuç olarak ağır derecede parezisi olan hastalarda etkilenen ekstremite fonksiyonel değilse tuzak nöropati ve aksonal değişim bulgularının ortaya çıkması kolaylaşmaktadır. Bunun yanı sıra orta veya hafif derecede parezisi olan hastalarda özellikle etkilenmeyen üst ekstremitenin daha fazla kullanılması ve mobilizasyon amaçlı olarak destek cihaz kullanılması sağlam ekstremitelerde tuzak nöropati gelişim sıklığını arttırmaktadırBu amaçla inme sonrasında özellikle ağır derecede motor defisiti olan hastalara olabildiğince erken dönemde rehabilitasyon egzersizlerinin uygulanması ve sonrasında günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız kalmalarının sağlanması morbitideyi azaltması bakımından önem arzetmektedir.
Özet (Çeviri)
Stroke remains important since it?s the second mortal neurological disease, required hospitalisation and led to long term disability. Another considerable complication in subacute and chronic period of this state is the developement of entrapment neuropathy. Although median and ulnar neuropathies are often at the upper extremities, peroneal neuropathy is the more at lower extremities.In this study, median motor and sensorial, ulnar motor and sensorial and radial sensorial at the upper extremities, peroneal motor and sensorial, tibial motor and sensorial and sural nerve conduction studies done for the paretic and nonparetic sides. These values re-evaluated in 45-50th days for a developing entrapment neuropathy and axonal involvement.After 45-50 days follow-up, in the MRC ?2/5 group, first mean of NIHSS score was 11,6 ± 2,8, and 7,3 ± 3,2 in controls. The differance was statistically important between the first and control evaluations of NIHSS scores. (p=0,001). In the control nerve conduction study of the patients with score of MRC ?2/5, 7 patient (%35) has carpal tunnel syndrome in the wrist , 3 patients (%15) has cubital tunnel syndrome in elbow, 5 patients (%25) has axonal neuropathy in peroneal motor nerve (p=0,03), 3 patients (%15) has axonal neuropathy in median motor nerve (p=0,02), and two (%10) has axonal neuropathy in ulnar motor nerve (p=0,01) as different from the first examitaion in the paretic side. Two of the patients (%10) has bilateral CTS, and the other two patients developed CTS, at the intact upper extremities. In the control nerve conduction study of the patients with score of MRC ?3/5, four of them (%20) has ;CTS at the normal side and 3 (%15) has CTS at the affected side.In conclusion, if the affected side in the patients with severe paresis is non-functional, entrapment neuropathy and axonal alterations may easily occur. On the other side, in the mild or moderate paresis patients, the insidance of entrapment neuropathy development at the intact side has increased, contributed by using of the non-affected side more and the using of support equipments.Therefore, its important to start rehabilitation exercise early and then, satisfying the independency in the activities of daily life in the patients with severe disability after stroke.