Çocuklarda hepatit A'nın bağışıklanma durumunun irdelenmesi
Investigation of immunization status of hepatitis A in children
  1. Tez No: 242111
  2. Yazar: ALPER ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜDÜCÜOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Prevalans, aşı, anti-HAV IgM, anti-HAV IgG, Prevalence, vaccine, anti-HAV IgM, anti-HAV IgG
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
Akut viral hepatitler (AVH) tüm dünyada yaygın, karaciğerin en sık rastlanılan hastalığıdır ve toplum sağlığı açısından önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Hastalık karaciğerin nekro-inflamatuvar yanıtla karakterize kendini sınırlayan bir hastalığıdır. Bilinen A, B, C, D ve E tipi viral hepatit etkenlerinin yanında son yıllarda G ve TTV gibi viral hepatit etkenlerinin varlığından da söz edilmektedir.Çalışma; Aralık 2007-Aralık 2008 tarihleri arasında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne çeşitli ön tanılarla başvuran 0-15 yaş arasındaki çocuklar üzerinde yapıldı. Çalışmaya, 224'ü erkek ve 173'ü kız olmak üzere toplam 397 çocuk alındı. Serumlarda MEIA yöntemi ile anti-HAV IgM ve anti-HAV IgG antikorlarına bakıldı. Çalışmada antikor tayini amacıyla HAVAB EIA (Axsym ? Abbott) ve HAVAB-M EIA (Axsym ? Abbott) kitleri kullanıldıÇalışmaya alınan 0-15 yaş arasındaki toplam 397 hastanın 120'si (%30.2) seronegatif, 72'si (%18.1) anti-HAV IgM pozitif, 205 (%51.7) anti-HAV IgG pozitif olarak tespit edildi. Bu sonuçlar birbirine yakın oranlar idi ve yaşla değişiklik göstermediği anlaşıldı. Anti-HAV IgG seronegatifliği ise %25 olarak bulundu ve yaşla birlikte değişiklik göstermediği gözlendi. 0-1 yaş grubunda yüksek oranda (%60) saptanan anti-HAV IgG seropozitifliği anneden geçen koruyucu IgG tabiatındaki antikorlara bağlandıSonuç olarak; prevalansın, kalabalık ortamda bulunma ile (5-9 yaşta %33, 10-15 yaşta %40) arttığı göz önüne alınarak ilimizde HAV'a karşı aşılamanın, antikor tayini yapılmadan okul öncesi uygulanmasının yararlı olacağı kanısındayız. Daha ileri yaşlarda ise, aşı maliyeti de göz önüne alınarak bu yaş grubunda anti-HAV IgG bakılarak aşı yapılmasının ileride oluşacak komplikasyonların önlenmesinde faydalı olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Acute Viral Hepatitis (AVH) is a worldwide common disease and the most common liver disease. It continues to be a significant community health treath. It is a self-limiting, necro-inflammatory response disease. Besides known as the A, B, C, D and E type, agents viral hepatitis such as viral hepatitis G and TTV the existence of agents are mentioned in the recent yearsStudy have been conducted on the children who were aged between 0 -15, applied to the Yuzuncu Yil University Faculty of Medicine and Research Hospital with various pre-diagnoses between December 2007 and December 2008. Anti- HAV IgM and anti-HAV IgG antibodies in serum were measured with MEIA method. In order to study for antibody detection HAVAB EIA (Axsym-Abbott) and HAVAB-M EIA (Axsym-Abbott) kits were used.Total of 397 patients who were counted in the study, 120 (30. 2 %) were seronegative, 72 (18.1%) were anti-HAV IgM positive and 205 (51.7 %) were anti-HAV IgG positive. These results were close to each other in proportions and does not vary with age. Anti-HAV IgG was found as seronegative in 25% and alternations with age was not observed. 0-1 age group at a higher rate (60%) detected from the mother anti-HAV IgG seropositivity was linked to last protective IgG antibodies in natureIn conclusion, considering that being in crowded groups increases the prevalence level (33% at ages between 5-9, 40% at ages between 10-15), we are of the opinion that immunization will be beneficial in our province at the pre-school age without antibody detection. At further ages, immunization after detecting anti-HAV IgG will be beneficial at preventing further complications considering the vaccination costs.