Kronik B hepatitli anneden doğan çocuklarda hepatit B hiperimmunglobulin ve aşısının perinatal bulaşı önlemedeki etkinliği
Hepatitis B hyperimmunglobulin and hepatitis B vaccine efficacy in prevention of perinatal transmission for infants born to mothers with chronic hepatitis B
- Tez No: 631374
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜL SALİHOĞLU, DR. HASRET AYYILDIZ CİVAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hepatit B virus, Hepatit B aşısı, Hepatit B hiperimmunglobulin, perinatal bulaş, Hepatitis B virus, Hepatitis B vaccine, Hepatitis B Immunglobulin, perinatal transmission
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve Amaç: Hepatit B virusu karaciğerde kronik enfeksiyonlara neden olabilen, kalıcı hasar bırakabilen ve kronik taşıyıcılığa neden olabilen bir virustur. Bu enfeksiyonun kronikleşmesinde en önemli faktörlerden birisi enfeksiyonun alındığı yaştır. Etkenle ne kadar erken yaşta karşılaşılırsa, kronikleşme riski o kadar fazladır. Yenidoğan döneminde alınan enfeksiyon %80-90 oranında kronikleşmektedir. Bu sebeple Hepatit B'nin perinatal bulaşının önlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bunun için en etkili yöntem Hepatit B aşısıdır. Bu çalışmanın amacı; kronik Hepatit B'li annelerden doğan bebeklerin bağışıklama sonrası Hepatit B serolojilerini değerlendirmek, anti HBs titresinin anne yaşı, doğum şekli ve kilosu, gestasyon haftası, bebeğin cinsiyeti, Hepatit B Immunglobulin (HBIG) uygulanma saati, doğum odası banyo yaptırılma durumu ve anne sütü alımı ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01/01/2013-01/01/2019 tarihleri arasında İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kronik Hepatit B tanılı anneden doğan ve çocuk gastroenteroloji polikliniğinde takibe alınmış 55 çocuk dahil edildi. Bu bebeklerin hepsine doğum sonrası ilk 24 saat içinde HBIG ve Hepatit B aşısı kas içi uygulandı. Bebekler 0,1,6 ay şemasına göre aşılandı. Bebekler çocuk gastroenteroloji takibine alınarak Hepatit B serolojisi bakıldı. Bilgisayar kayıtlarından ve annelere ulaşılarak gebelikte anne yaşı, doğum şekli ve kilosu, gestasyon haftası, HBIG uygulanma saati, doğum odası banyo durumu, anne sütü alma süresi öğrenilerek kaydedildi. Bu parametrelerle bebeklerin Hepatit B seroprevelansları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya kronik Hepatit B'li anneden doğan 55 bebek alındı. Olguların 22'si (%40) kız, 33'ü (%60) erkek idi. Üç doz aşılamadan sonra iki bebekte Hepatit B yüzey antijeni (HbsAg) pozitif bulundu. Bu iki bebeğin de annesinin Hepatit B zarf antijeni (HbeAg) pozitifti. Olguların 43 tanesinin (%78,2) koruyucu anti HBs antikor titresine sahip olduğu, 12 tanesinin (%21,8) ise koruyucu antikor titresine sahip olmadığı görüldü. Erkeklerde, normal vajinal yolla doğanlarda, doğum kilosu >2000 gram olanlarda, anne sütü alma süresi 6 aydan az olanlarda, anne gebelik yaşı 30 ve üstü olanlarda, HBIG doğum sonrası ilk 12 saatte uygulananlarda ve doğum odasında banyo yaptırılmamış olanlarda anti HBs düzeyleri ortalamaları daha yüksekti, ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Sonuç: İmmun profilaksi yapılmadığında anneden bebeğe bulaş %80-90 oranında kronikleşen Hepatit B enfeksiyonuna yol açabilmektedir. Bulaşta annenin viral yükü en önemli faktör olarak görülmektedir. Bu sebeple tüm gebelerde Hepatit B serolojisi taranmalı, HBsAg pozitif olanlara hastalık ve perinatal bulaş hakkında danışmanlık verilmeli, gereklilik halinde viral yükü azaltacak ilaç tedavisi başlanmalı, bebekler etkin bir şekilde bağışıklanmalı ve aşı yanıtı kontrol edilmelidir. Hepatit B'den korunmada en önemli yöntem, aşılama programına etkili şekilde devam edilmesidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Hepatitis B virus is a virus that can cause chronic infections in the liver, leave permanent damage and cause chronic carriage. One of the most important factors in the chronicization of this infection is the age of exposure to infection. The earlier the virus is encountered, the greater the risk chronicization. Neonatal patients who are infected have 80-90% of chronicity. For this reason, prevention of perinatal transmission of Hepatitis B is of great importance. The most effective method for this is Hepatitis B vaccine. The aim of this study is to determine the Hepatitis B serology of babies born to mothers with chronic Hepatitis B after immunprophlaxis and to search the relationship between the anti HBs titers and mother's age, birth type and weight, gestational age, sex of the baby, HBIG application time, delivery room bathing status and breastfeeding. Materials and Methods: 55 children born to a mother diagnosed with chronic Hepatitis B in the University of Health Sciences, Dr. Sadi Konuk Educational and Research Hospital between 01/01/2013- 01/01/2019 and followed up at the pediatric gastroenterology outpatient clinic were included in the study. Hepatitis B Immunoglobin and Hepatitis B vaccine were administered intramuscularly to all cases within the first 24 hours after birth. Babies were vaccinated of Hepatitis B vaccine according to 0,1,6 months schema. Babies were taken to child gastroenterology follow-up and serology of Hepatitis B were examined from their blood samples. Mother's age, birth type and weight, gestational age, HBIG application time, delivery room bathing status and breastfeeding data were gathered upon parent questionnaire and hospital computer record system. Seroprevalence of Hepatitis B of infants was compared with these parameters. Results: In this study, 55 cases born to a mother diagnosed with chronic Hepatitis B were included. 22 (40%) of the cases were females and 33 (60%) were males. After the third dose of Hepatitis B vaccination , two babies were positive for Hepatitis B surface antigen (HbsAg). Both of these babies' mothers were also positive for Hepatitis B envelope antigen (HbeAg). 43 of 55 babies had anti HBs titer in protective levels (78.2%), however 12 of the babies did not have it (21.8%). Mean anti HBs titers were higher in boys, in babies born with normal vaginal birth, in babies whose birth weight >2000 grams, in babies who breastfed less than 6 months, in babies with maternal age >30, in babies who received HBIG in the first 12 hours after birth and in babies who are not bathed in the delivery room, however these differences was not statistically significant (p>0.05). Conclusion: Hepatitis B transmission from mother to child cause 80-90% chronic infections when immunoprophlaxis is not given. The viral load of the mother is seen as the most important factor in this transmission. For this reason, all pregnant women must be tested routinely for Hepatitis B and HBsAg positive mothers must be given required information about Hepatitis B disease and it's perinatal transmission. If necessary, medication should be given during pregnancy to reduce the viral load. Babies should be effectively immunized and their response to vaccine must be controlled. The most important way of protection from Hepatitis B virus infection is to continue the vaccination program effectively.