Koroner arter hastalığı ile neutrophil gelatinase?associated lipocalin (NGAL), adiponektin ve pregnancy associated plasma protein A (PAPP-A) düzeyleri arasındaki ilişkilerin araştırılması
The association of coronary artery disease with neutrophil gelatinase?associated lipocalin (NGAL), adiponectin and pregnancy associated plasma protein A (PAPP-A) levels
  1. Tez No: 242135
  2. Yazar: RASİME DERYA GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalığı, Koroner Anjiografi, Gensini Skorlaması, Adiponektin, PAPP-A, NGAL, Coronary artery Disease, Coronary Angiography, Gensini Score, Adiponectin, PAPP-A, NGAL
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Koroner arter Hastalığında Gensini skoru aterosklerozun şiddetini ve dağılımını ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Amacımız koroner anjiografi ile koroner arterlerinde stenozu olmayan (Kontrol, n=40), % 30 ve üstü bir tane stenotik damarı olan (Grup 1, n=39), iki tane stenotik damarı olan (Grup 2, n=40 ve 3 veya daha fazla stenotik damarı olan (Grup 3, n=39) hastalarda NGAL, Adiponektin, PAPP-A, IGF-1 ve IGFBP-3 düzeylerinin tayininin yapılması, stenoz olan damar sayısı, Gensini skorlaması ile yukarıdaki belirteçlerin düzeyleri arasındaki ilişkilerin ve farklı sayıda damar tutuluşu olan hasta gruplarında tanı markırı olarak kullanılabilirliklerinin araştırılmasıdır.Materyal-Metod: Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Polikliniğine başvuran KAH bulguları olan ve koroner anjiyografi planlanan semptomatik 158 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara aterosklerozun şiddetini ölçmek için anjiografi ve Gensini skorlaması yapıldı. Hasta ve kontrol grubundan angiografi öncesi periferik venöz kan örneğinden TG, HDL, LDL, T. Kol., üre, kreatinin, potasyum, IGF-1, IGFBP-3, PAPP-A, NGAL, Adiponektin tayinleri yapıldı. İstatistiksel analizde SPSS 10.0 paket programı kullanıldı.Bulgular: Gensini skorları kontrol grubunda 0.0±0.0, grup 1'de 10.29±10.79, grup 2'de 23.92±21.79 ve grup 3'de 56.51±35.39 olarak saptandı ve bu sonuç istatistiksel olarak önemli derecede anlamlıydı (p=0.000). Gruplar arasındaki farklılık PAPP-A, NGAL ve Adiponektin ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlıydı (sırasıyla, p=0.001, p=0.035, p=0.013). Bu farkın PAPP-A için kontrol grubuna göre Grup 1'deki yükselmeden (p=0.001), NGAL için kontrol grubuna göre Grup 2'deki yükselmeden (p=0.018), Adiponektin için ise kontrol grubuna göre Grup 1 (p=0.014) ve Grup 2'deki (p=0.048) düşmeden kaynaklandığı saptandı. Gruplar arasında IGF-1 ve IGFBP-3 düzeylerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05).Sonuçlar: Sessiz plaklar ile rüptüre veya erode plakların birlikte görülebilmesi koroner arter hasta grubumuzda baktığımız parametrelerin gruplardaki düzeylerini etkilediği sonucuna varılmıştır. Bu parametrelerin tutulan damar sayısı veya ateroskleroz şiddeti (Gensini skoru) ile aralarında bir korelasyon olmadığı, ancak Adiponektin düzeylerinin grup 1 ve 2 deki anlamlı düşüklüğünün bir veya iki damar tutulumu olan daha geniş bir hasta grubunda, PAPP A'nın ise tek damar tutulumunda tanı koydurucu bir parametre olabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The severity and extent of coronary artery disease can be examined by the Gensini score. The aim of our study is to assess NGAL, Adiponectin, PAPP-A, IGF-1 and IGFBP-3 levels in four group of patients; Group 1(n=39) 1 vessel disease, Group 2 (n=40) 2 vessel disease, Group 3, (n=39) 3 vessel disease and the control group without stenosis (n=40). The purpose of the present study is to investigate the association of the above markers and the number of vessels with stenosis, the Gensini scoring and the usability of the parameters as early markers.Methods: All patients were collected from the cardiology outpatient clinic with Coronary Artery Disease symptoms. Coronary angiography was planned for all 158 symptomatic patients with atherosclerosis. All patients had coronary anjiograpy and Gensini scoring for the assessment of severity of atherosclerosis. Peripheral venous blood TG, HDL, LDL, T. Kol., Urea, creatinine, Potassium, IGF-1, IGFBP-3, PAPP-A, NGAL, Adiponectin levels were assessed from all patients and the control group before the angiography. SPSS 10.0 had been used for statistical analysis.Results: Gensini score of the control group, Group 1, Group 2 and Group 3 were 0.0±0.0, 10.29±10.79, 23.92±21.79 and 56.51±35.39 respectively. The mean PAPP-A, NGAL and Adiponectin levels were statistically different among the groups (p=0.001, p=0.035, p=0.013, respectively). The mean PAPP-A levels in group 1 is statistically different from the control group (p=0.001). The mean NGAL levels in group 2 is statistically different from the control group (p=0.018) and the mean adiponectin levels in group 1 (p=0.014) and 2 (p=0.048) were the statistically different the control group. IGF-1 and IGFBP-3 levels were not statistically different in any of the groups (p>0.05).Conclusions: The togetherness of silent plaque and ruptured or eroded plaques in the coronary artery disease group influenced the levels of our parameters. We did not find any correlations with the number of diseased vessel, Gensini score and the assessed parameter levels. However because of the significance in group one and two of adiponectin levels we conclude that adiponectin can be a diagnostic parameter in a larger group of patients with different number of vessels involved. PAPP-A can be a diagnostic tool in patients with one vessel disease.