Alzheimer hastalığı gelişiminde mangan superoksit dismutaz (SOD2) Ala9val enzim gen polimorfizmlerinin ve aktivitesinin etkisi.
The effects of Mn-SOD (SOD-2) level and SOD2 ala9val polymorphism on the development of alzheimer disease
  1. Tez No: 242136
  2. Yazar: ESAT KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET VAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, MnSOD, Ala9Val, Total SOD, Alzheimer Disease, MnSOD, Ala9Val, Total SOD
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç ve kapsam: Alzheimer hastalığı gelişiminde mangan superoksit dismutaz (SOD2) Ala9Val enzim gen polimorfizmlerinin ve aktivitesinin etkisinin araştırılması amaçlanmaktadırMateryal-metod: Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin ve Manisa Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi nöroloji polikliniğine başvuran ve AH tanısı almış, kendisinden veya vasisinden izin alınmış 53 kişilik hasta grubu ile alzheimer demans olmayan kişilerden izin alınarak 60 kişilik yaşa ve cinsiyete uygun kontrol grubu oluşturuldu. SOD aktivite tayini, NBT indirgemesi esasına dayanılarak yapıldı. Real time PCR ile DNA örnekleri çalışıldıBulgular: SOD2 Ala9Val polimorfizminde AH ile kontrol grupları arasında Ala homozigot (%12.5, %10.3 sırası ile), Ala/Val heterozigot (%50, %50 sırası ile) ve Val homozigot (%37.5, %39.7 sırası ile) arasında herhangi bir fark saptanamadı. Bununla birlikte, AH'lı kişiler, Ala/Ala mutasyonuna göre Ala/Val mutasyonundan 0.82 kat daha fazla (OR: 0.82, %CI: 0.236-2.901) ve Val/Val mutasyonundan da 0.78 kat daha fazla etkilenmektedir (OR: 0.78, %CI: 0.216-2.840Çalışmamızda AH olan kişilerde Total SOD düzeylerini sağlıklı gruba oranla yüksek bulmakla beraber değerler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (224 ± 74 U/gHb, 198 ± 93 U/gHb sırası ile, p=0.108). Buna karşılık AH'nda MnSOD düzeyleri, sağlıklı kontrol bireylerine göre anlamlı olarak yüksek saptandı (144 ± 67 U/gHb, 76 ± 51 U/gHb sırası ile p=0.001Sonuç: Alzheimer hastalarında total SOD ve özellikle MnSOD'un ativitesi artmıştır. MnSOD ve mitokondrial disfonksiyon alzheimer patofizyolojisinde önemli iken MnSOD'un polimorfik yapısının patofizyolojiye katkıda bulunmadığını düşünmekteyiz. Daha geniş popülasyonlarda yapılacak çalışmalarda istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar bulunabileceğini düşünmekteyiz
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to measure MnSOD levels and SOD-2 Ala9Val polymorphisms on Alzhemier patients.Materials and Method: The study was designed in Celal Bayar University, School of Medicine, Department of Clinical Biochemistry, Department of Neurology and Manisa Mental Hospital Neurology Clinic and was approved by the local ethical committee of the university hospital. We selected 53 Alzheimer?s patients (group 1), and 60 control samples (group 2) from age and sex matched healthy volunteersThe principle of the total SOD (EC 1.15.1.1) activity method is based, briefly, on the inhibition of nitroblue tetrazolium (NBT) reduction by O2? generated by xanthine/xanthine oxidase system. Mn-SOD genotypes were determined by means of real time PCR on a LightCycler analyzer (Roche DiagnosticsResults: There was no difference in Ala homozygosity (12.5%, 10.3% respectively), Ala/Val heterozygosity (50%, 50% respectively) and Val homozygosity (37.5%, 39.7% respectively) between group 1 and group 2. However, Ala/Val (OR: 0.82, %CI: 0.236-2.901) and Val/Val (OR: 0.78, %CI: 0.216-2.840) mutations were less prevalent in Alzheimer patients. MnSOD levels were significantly higher in group 1 (144 ± 67 U/gHb, 76 ± 51 U/gHb respectively, p=0.001), but higher total SOD levels did not reach a significant difference (224 ± 74 U/gHb, 198 ± 93 U/gHb respectively, p=0.108Conclusion: We consider that higher total SOD and MnSOD may be secondary to mitochondrial dysfunction which may play a role in the pathophysiology of Alzheimer disease.