Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri üzerine retrospektif bir analiz
A retrospective analysis about pre-hospital emergency services
- Tez No: 242189
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP GÖKCAN ÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil tıp, kayıt, hastane öncesi acil sağlık hizmetleri, Emergency medicine, documentation, prehospital emergency care
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
İnsanoğlu var olduğundan beri sağlık temel ihtiyaçlardan birisi olmuştur. Acil sağlık ihtiyacı ise hemen yerine getirilmezse telafisi mümkün olmayan özel bir öneme sahiptir. Medeniyetin ve sağlığın gelişmesinde yazının icat edilmesi başlangıç noktası olmuştur. Hasta kayıtları tarih öncesi mağara duvarındaki resimlerden günümüzdeki bilgisayar tabanlı hasta kayıt sistemine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir.Özellikle acil sağlık hizmetlerinde kayıtlar olası hukuki sorunlarda hasta ve hekimi korur. Sağlık hizmetlerinde kayıtların düzgün tutulması ayrıca tıbbi tedavi, bilimsel araştırmalar açısından önem arz eder. Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri ise 1960 lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri ve bir kaç ülkede başlarken ülkemizde ise 1985 yılından itibaren ulusal anlamda kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. Bu faaliyetlerle ilgili tutulan kayıtların mevcut durumunu tanımlayıcı bir çalışma amaçladık. Çalışma, 01.02.2005 ile 30.06.2007 tarihleri arasındaki kayıtlar retrospektif olarak incelenerek yapılmıştır. 1401 formun içindeki bilgiler SPSS for Windows version 11.0 kullanılmak sureti ile analiz edildi.Bu inceleme sonucunda hastalara ait demografik bilgilerin %44,2 ile %95,9 oranında, kişisel bilgilerin %38,5 ile %69,1 oranında, tıbbi bilgilerin %13,4 ile %98,4 oranında, nakille ilgili bilgilerin %29,3 ile %72,1 oranında, hasta teslimine ait kayıt bilgilerinin %3,1 ile %98,6 oranında bulunmadığını tespit ettik.Daha önceden yürütülmüş benzer yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarda kayıtlarla ilgili benzer sorunlar tespit edilmiş olduğunu gördük. Hukuk esas olarak belgelere itibar etmektedir. Benzer bir gelişme tıbbi araştırmalarda karşımıza kanıta dayalı tıp adı altında çıkmaktadır. Özellikle acil sağlık hizmetlerinde hizmetin devamlılığı ve güvenlik çemberinin delinmemesi bakımından, ayrıca hasta ve hekimin olası hukuki haklarının korunması açısından kayıtların eksiksiz olması arzu edilir.Türkiye için kayıt sorunlarının aşılması için en kısa zamanda elektronik kayıt sistemine geçişin tamamlanması, ortak veri tabanı olan Medulla Sisteminin yaygınlaştırılması, bireysel belirleyici olarak TCKN (Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası) kullanımının yaygınlaştırılması, bu süreçlerle ilgili aksaklıkların giderilmesi için personele yönelik sürekli eğitim programlarının hayata geçirilmesi gerekmektedir. Buradaki ana amaç durumu tanımladıktan sonra yapılacak çalışmalarla verilen hizmet kalitesinin artırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Health has been one of the essential necessities since the existance of human beings. Emergency health necessity has a special importance for which is imposible to compensate when not accomplished immediately. Invention of writing has been the beginning point of civilization and development of health. Patient records has a history which extends from ancient cave wall pictures to recent computer based recording systems.Especially in emergercy medical care, records protect the patient and the physician in legal problems. Correct recording in health care is also important in medical treatment and scientific research. Pre-hospital emergency health care has begun on 1960 at United States of America and some other countries, which has been established in national respect and begun its proceedings. We aimed to make a study which defines the current situation of records regarding these proceedings. In this study, the records between 2/1/2005 and 6/30/2007 have been retrospectively analysed and the data in 1401 forms have been analysed using SPSS for Windows version 11.0 software.As a result of this study, we detected that 44,2% to 95,9% of demographic data, 38,5% to 69,1% of personal data, 13,4% to 98,4% of medical data, 29,3% to 72.1% of transport data and 3,1% to 98,6% of recording data related to patient delivery were absent.We observed that, similar problems regarding the records have been detected in similar domestic and foreign studies. Law fundamentally respects on documents. A similar progress is observed in medical research under the name of evidence based medicine. Especially in the emergency health care, for continuity of the service and not to breach the safety line, and for protection of the patient and the physician from possible legal rights, medical records are desired to be absolute.To overcome the recording problems in Turkey, it is required to pass to an electronic recording system, generalize the Medulla System, a joint data base, generalize the use of TCKN (Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası) as personal identifier, and to realize continuous training programmes for personnel to overcome the malfunctions as soon as possible. Here, the main purpose is to increase the quality of service given, after defining the situation.