Deneysel periferik sinir yaralanmalarında agmatinin etkisi
The effect of agmatine on experimental peripheral nerve injury
  1. Tez No: 242192
  2. Yazar: AYKUT SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN REFİK KAYAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Periferik sinir, bioelektriksel iletim, aksonotmezis, nörotmezis ve agmatin
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Periferik sinir yaralanmaları, insanları sosyal, ruhen ve iş gücü kaybı açısından etkileyen önemli bir sağlık problemidir. Yaralanmanın iyileşmesi aksonların yenilenmesinin sağlanması, kesintiye uğrayan bioelektriksel iletimin tekrar başlatılması ve sonuçta periferik sinirin fonksiyonlarını yeniden kazanması sürecidir.Bu çalışmada, periferik sinir yaralanması oluşturulan ratlara, 10 gün boyunca uygulanan agmatin tedavisi sonrasında, iyileşmenin 15. günündeki histopatalojik değişiklikler incelenmiştir. Bu amaçla, her grupta eşit sayıda rat olmak üzere 5 grup oluşturuldu. Birinci gruptaki ratların siyatik sinirleri cerrahi diseksiyonla açığa çıkarıldı. 10 gün süre ile intraperitoneal serum fizyolojik tedavisi ( plasebo) uygulanarak normal yapı incelendi. İkinci gruptaki ratların siyatik sinirine klempleme yöntemi ile travma oluşturularak (aksonotmezis), 10 gün boyunca intraperitoneal serum fizyolojik tedavisi ( plasebo) uygulandı. Üçüncü gruptaki ratların siyatik sinirine klempleme yöntemi ile travma oluşturularak (aksonotmezis), 10 gün süre ile 50mg/kg intraperitoneal agmatin tedavisi uygulandı. Dördüncü gruptaki ratların siyatik sinirine tam kesisi oluşturulup (nörotmezis), uç uca anastomoz yapılıp ve 10 gün boyunca intraperitoneal serum fizyolojik ( plasebo) tedavisi uygulandı. Beşinci gruptaki ratların siyatik sinirine tam kesisi oluşturulup ( nörotmezis) uç uca anastomoz yapılıp, 10 gün süre ile 50mg/kg intraperitoneal agmatin tedavisi uygulandı.Yapılan ışık mikroskopu incelemelerinde, agmatin uygulanan gruplarda, aksonolizis, akson dejenerasyonu ve ödem açısından anlamlı değerler elde edilmiştir. İstatistiksel olarak anlamlı olan bu değerler, agmatinin antioksidan ve antinörotoksik etkisinin olduğunu ve bu durumda periferik sinir yaralanmalarında agmatinin iyileşmeye olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Peripheral nerve injury is a major problem that affects people`s lives in aspects of social & mental conditions and loss of manpower. Healing of those wound provides refreshment for the axons, restarts the broken bioelectrical flow, and finally results in having all functions back.In this study task, histopatalogical changes of a peripherally injuried rats after 15 days were observed upon applying Agmatin cure for 10 days. İn this emprical study, 5 groups were made up of which each of them has 6 rats. İn the experimental animal in the first group, by means of surgery in teruvention, syatic nerve was removed. İntraperitoneal serum physiologic treatment was applied to the group for ten days and normal structure was tried tabe examined. For experiment animals in the second group, aksonotmezis was tried tabe formed by means of clemp method of siyatic nerve, and for ten days, intraperitoneal serum physiologic treatment ( placebo) was applied. For experimental animals in the third group, aksonotmezis also was tried to be formed by means of siyatic nerve clemp method and then 50 mg/kg intraperitoneal agmatine treatment was applied for ten days. For experimental animals in the fourth group, nörotmezis was tried to be formed, and anastomos for end to end was made and intraperitoneal serum physiologic ( placebo ) treatment was applied for ten days. For the animals in the fifth group, nörotmezis was also tried to be forbed, and then anastomos end to end was made, and 50 mg/kg intraperitoneal agmatine treatment was applied for ten days.In observations using the lighted microscope, significant outcomes obtained about aksonolizis, akson degeneration and edema. These statistically significant values, prove that Agmatin has antioxidant antineurotoxical effect.Key Wards: Peripheric nerve, bioelectrical communication, aksonotmezis, nörotmezis and agmatine.