Metronomik tedavilerde 'VEGF' ve diğer parametrelerin klinik gidişi izlemekteki rolü
Metronomik tedavilerde 'VEGF? ve diğer parametrelerin klinik gidişi izlemekteki rolü
- Tez No: 242209
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: VEGF, metronomik kemoterapi, bevacizumAb, VEGF, metronomic chemotherapy, bevacizumAb
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Günümüzde dünyadaki ülkelerin büyük çoğunluğunda 1. ve 2. sıklıkla insan ölümüne neden olan hastalıklar sırasıyla anjiyogenez eksikliği ve fazlalığıyla karakterize olmaktadırlar. VEGF (vasküler endotelyal büyüme faktörü), anti anjiogenik tedavinin en önemli hedefidir ve insan tümörlerinin yaklaşık %60'ı tarafından salgılanır. Güçlü bir anjiogenez belirteci olan serum VEGF seviyesi bu hastalıkların klinik seyrinin tahmininde ve tedavi etkinliğinin erken değerlendirilmesinde rol oynayabilir. Anjiogenez inhibitörlerinin endotel hücreleri üzerinden etkisi, serum VEGF seviyesinin metronomik kemoterapi ve bevacizumAb (Avastin) tedavisi alan hastalar üzerinde çalışılması ile gözlemlenmiştirÇalışmaya metronomik kemoterapi alan 11 hasta (7 kadın, 4 erkek, yaş ortalamaları 55), bevacizumAb tedavisi alan 16 hasta (4 kadın, 12 erkek, yaş ortalamaları 55.1) dahil edilmiş, kontrol amaçlı olarak 15 sağlıklı bireydeki VEGF düzeyleride çalışılmıştır. Hastaların kemoterapi öncesi ve 3 ay sonrası serum VEGF düzeyleri analiz edilmiş ve hastaların klinik seyri ile birlikte yorumlanmaya çalışılmıştırÇalışmamızda şu gözlemler yapılmıştır1) Metronomik tedavi alan metastatik tümörlü hastaların tedavi öncesi VEGF düzeyleri sağlıklı kontrollerden yüksektir. 2) BevacizumAb + kemoterapi alan metastatik tümörlü kolon kanserli hastaların tedavi öncesi VEGF düzeyleri sağlıklı kontrollerden yüksektir. 3) Metronomik tedavi alan daha önce birden fazla kemoterapi almış hastaların VEGF düzeyleri bevacizumAb alan daha önce kemoterapi almamış hastalardan daha yüksektir. 4) BevacizumAb ve metronomik tedavi ile VEGF düzeyleri düşmüştür. Özellikle VEGF mAb uygulamasından 3 ay sonra hiçbir hastada VEGF düzeyi normal sınırlar üzerinde görülmemiştir. Sonuç olarak metastatik kanserli hastalarda VEGF düzeyinin yükseldiği ve anjiyogeneze yönelik tedaviler ile bu düzeylerin düşebildiği gözlemlenmiştir. Düşen VEGF düzeylerinin klinik anlamlılığı için daha çok sayıda hasta ile yapılacak ilave çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Currently the first and second leading cause human death are characterized by lack of angiogenesis and excess of angiogenesis in most of the countries in the world. VEGF (vascular endothelial growth factor) is the most important target of the anti-anjiogenic treatment and it is secreted by 60% of human tumours. Serum VEGF level, being a strong angiogenesis marker, can have a role in assessing the clinical progress of these illnesses and in the early evaluation of the treatment efficiency. The effect of angiogenesis inhibitors on endothelium cells is observed by studying the serum VEGF level of patients on metronomic chemotherapy and bevacizumAb (avastin) treatmentThe study includes 11 patients who receive metronomic chemotherapy (7 female, 4 male, medium age is 55), 16 patients who receive bevacizumAb treatment (4 female, 12 male, medium age is 55.1) and also VEGF levels of 15 healthy individuals are studied as control. Patients serum VEGF levels before chemotherapy and 3 months after chemotherapy are analyized and been tried to commented on with the patients of clinical progress. Some characteristic of clinical progress have been attempted to be correlated with these serum VEGF levelsThe following observations have been made1) VEGF levels prior to the treatment of the patients with metastatic tumour who receive metronomic treatment are higher than the healthy controls. 2) VEGF levels prior to the treatment of the patients with metastatic colon cancer who receive bevacizumAb + chemotherapy are higher than the healthy controls. 3) VEGF levels of the patients who receive metronomic treatment and had received chemotherapy are higher than the VEGF levels of the patients who receive bevacizumAb and 4) VEGF levels decreased with bevacizumAb and metronomic treatment.