İdari personelin iş doyumu üzerine bir araştırma : Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
A research on the job satisfaction of administrative personnel : Dokuz Eylul University Faculty of Medicine
  1. Tez No: 242238
  2. Yazar: MUHARREM YEĞİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN TÜTÜNCÜ, PROF. DR. BERNA MUSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Job Satisfaction, Dimensions of Job Satisfaction, Demographic Characteristics
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Geliştirme ve Akreditasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığına bağlı idari birimlerde çalışan idari personelin iş doyumlarında demografik değişkenler doğrultusunda farklılık oluşup oluşmadığını araştırmak amacıyla yapılmıştırAraştırmayı yapmak üzere Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesine ait bir İş Doyumu Anketi oluşturulmuştur. Anket Fakülteye bağlı toplam 135 personele dağıtılmış olup, 134 tanesine katılım olmuş olup, analizler bu sayı üzerinden yapılmıştırAnalizler için SPSS 13.00 sürümlü paket program kullanılmış, genel doyum düzeyini ölçmek için Analizler sonucunda Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı idari personelinin cinsiyet, yaşı, eğitimi durumu, medeni durumu, aylık gelir, kıdem yılı ve çalışma statüsü değişkenlerinin genel iş doyumunda etkili olup olmadığı araştırılmıştır. Ölçme aracı olarak 32 soruyu kapsayan ve 2 bölümden oluşan anketin ilk bölümünde İş doyumunu ölçmeye yönelik olarak 24 soru bulunmaktadır. Bu soruların 22 tanesi iş doyumu bağımsız değişkenlerinin altında bulunan ifadelerden oluşmaktadır. İlk bölümde bulunan 2 soru ise bu bağımsız değişkenlerle ilişkili olduğu düşünülen; genel iş doyumu ile ilgili sorulardan oluşmaktadır. İkinci bölümde ise Demografik Değerlendirmelerin yer aldığı 7 soru bulunmaktadır. Bir tane açık uçlu soru bulunmaktadır. Ankette 5'li likert tipi ölçek kullanılmıştırAraştırmanın İş doyumu boyutları bazındaki bulguları ise şöyledir; araştırma kapsamında üç boyut olarak ele alınan bağımsız değişkenler Kariyer, Yönetim ve Koşullar olarak belirlenmiştir. Çalışanların hoşnutluk düzeyini etkileyen iş doyumu değişkenlerinden Koşullar ve Kariyer bağımsız değişkenlerinin iş doyumunu, Yönetim unsuruna nazaran daha yüksek oranda etkilediği görülmüştürAraştırma Neticesinde, Fakülte personelinin kariyer planlama işlevinin sisteme kavuşturulması, buna yönelik gerekli koşulların sağlanması ve personelin desteklenmesi gerekmektedir. Ayrıca personelin çalışma koşullarının sürekli iyileştirilmesinin sağlanması, koşulların iyileştirilmesi konusunda personelin katılımlarına yönelik görüşlerinin de alınması önemlidir. Personelin yönetime katılması ile çalışan kendi benliğinin tatmini için önemli olanaklar sağlar. Bu olanaklar çalışanı kuruma kaynaştırır ve kurumsal amaçlara doğru yönlendirir. Böylece huzurlu bir ortamda çalışanlar daha mutlu yaşayacak ve yarınlarına güvence ile bakacaklardır.Anahtar Kavramlar: İş Doyumu, İş Doyumunun Boyutları, Demografik Özellikler
Özet (Çeviri)
This research has been done to find out the differences in the job satisfaction levels of administrative personnel of DEU Medical School. A Job Satisfaction Questionnaire was designed for use at DEU Medical School and was distributed to 135 personnel. 134 questionnaires returned and were found suitable for the analyses.SPSS 13 for Windows Package Programme was used for the analyses. The influence of sex, age, education, marital status, monthly salary, working year, and status on job satisfaction were tested. The questionnaire consisted of 32 questions and two parts. The first part, which was about job satisfaction, was made up of 24 questions. 22 questions consisted of the independent variables and the two were about the dependent variables. The second part of the questionnaire contained 7 demographic questions. There is one openended questionAs the results of the research, the career planning function of the personnel of DEU Medical School must be systematized, the conditions must be organized and the personel must be supported. Also the working conditions of the personel must be continuously improved, and their ideas must be asked. The participitation of the workers is very important because of the satisfaction and their peace which in turn directs towards the aims of the institution.