Metisilin dirençli Staphylococcus aureus' un etken olduğu diyabetik ayak enfeksiyonlu hastalarda nazal mrsa taşıyıcılığının moleküler yöntemlerle araştırılması
Investigation of methicillin resistant S.aureus carriage among the patients with diabetic foot infection by using molecular diagnostic methods background-objective
- Tez No: 242284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. TEVFİK YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik ayak, MRSA, nazal taşıyıcılık, mecA, PVL, Diabetic foot, MRSA, nasal carriage, mecA, PVL
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş-Amaç: Ayak enfeksiyonları diyabetli hastaların hastanede yatış süresini uzatan, amputasyon riskini artıran en önemli medikal, sosyal ve ekonomik komplikasyondur. Bu çalışmada DM lu hastaların nazal MRSA taşıyıcılık oranını, ayak enfeksiyonların etkenlerini, risk faktörlerini ve nazal taşıyıcılık ile ayak arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.Gereç-Yöntemler: Bu çalışmaya Mart 2007 - Temmuz 2007 arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesinde diyabet tanısı ile takip edilen tip 1 ve tip 2 DM lu 250 hasta alındı. Hastaların 47 sinde ayak ülseri vardı. Ayak ve burundan alınan örnekler standart mikrobiyolojik tekniklerle değerlendirildi ve MRSA kabul edilen suşlar PCR ve jel elektroforez yöntemi ile nuc, mecA ve PVL genleri yönünden araştırıldı.Bulgular: Çalışmaya alınan 250 hastanın %10,4 ünde nazal MRSA taşıyıcılığı tespit edildi. Ayak enfeksiyonlarında en sık S.aureus (%25,6) izole edildi. Ayaktan izole edilen S.aureus`ların %8,8' i MRSA, %16,8' i metisilin duyarlı S. aureus (MSSA) du. Ayağından MRSA izole edilenlerin %55,5 i de nazal MRSA taşıyıcısı idi. Antibiyotik duyarlılık sonuçlarına göre bu suşların %22,2'si aynı bulundu. Burun ve ayaktan izole edilen MRSA `ların yapılan PCR ve jel elektroforezi sonucunda nuc ve mecA genleri pozitif tespit edilirken %1,5 da PVL geni tespit edildi.Sonuçlar: Çalışmamızda DM lu hastalarda nazal MRSA taşıyıcılığının yüksek olduğu ve bunun ayak enfeksiyonu için risk faktörü oluşturduğu tespit edilmiştir. PVL geninin ayaktaki örneklerde çok düşük oranlarda (%1,5) tespit edilmesi ve aynı hastaların burnunda tespit edilmemesi fenotipik olarak aynı görünseler de etkenin aynı olmadığını ve toplum kaynaklı şuşların düşük oranda bulunduğunu göstermektedir.Diyabetik ayak enfeksiyondan izole edilen MRSA nın kaynağının nazal taşıyıcılık olduğunu ispat etmek için filogenetik analize ihtiyaç olmakla beraber DM lu hastalarda nazal taşıyıcılık her zaman enfeksiyon için risk faktörü oluşturduğu için gerekli önlemler alınması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Foot infections lengthen the duration ofhospitalization stay and increase the risk of amputation and major medical, social and economic complication for patients with diabetes. In this study, we have investigated the prevalence of MRSA carriage in diabetic patients, risk factors, agents for diabetic foot infections and we have explored the relationship between nasal carriage and foot infection.Material-Method: The present study was conducted at Düzce School of Medicine and Izzet Baysal Hospital in Bolu between March 2007 and July 2007 on 250 patients who were diagnosed with type1 and type 2 diabetes. Forty-seven patients with diabetic foot ulcers were included in this study. The ulcer and nasal samples were evaluated by using standard microbiolocigal techniques. The samples of patients whose were positive for MRSA tested for the presence of nuc, mecA and PVL genes by PCR and gel electrophoresis.Results: Nasal MRSA carriage was obtained from %10.4 of the 250 patients. The most common isolate from foot infections was S.aureus (%25.6) as 8.9% MRSA and 16.8% MSSA. 55.5%of the patients who had MRSA isolation from their diabetic foot ulcer were nasal MRSA carrier.The antimicrobial resistance patterns were similar 22.2% of these samples. Nuc and mecA genes were found positive for all MRSA isolates obtained from foot and nasal samples; while PVL genes were positive is 1.5% associated with foot infections.Conclusion: This study showed that, the increase in the nasal MRSA carriage in diabetic patients and the risk factor for foot ulcer infections. The nasal and foot ulcer isolates showed that fenotpying demonstrated but found positive PVL genes in the foot ulcer isolates different from those of the nasal isolates of samples even if there is a need of an filogenetic analysis in order to prove that the source of MRSA isolated from diabetic foot infections in nasal carriage. Nasal carriage is always a risk factor for infections in diabetic patients and necessary precautions