Karnitinin böbrek soğuk iskemi hasarında koruyucu etkisi
The effect of carnitine on kidney cold ischemic injury
  1. Tez No: 242285
  2. Yazar: ARİF ASLANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER GÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: University of Wisconsin, Ringer laktat, Böbrek, Karnitin, University of Wisconsin, Ringer lactate, Kidney, Carnitine
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
Amaç: University of Wisconsin solüsyonunun soguk iskemiye karsı korumadaaltın standart olarak kabul edilmesine ragmen, soguk iskemi zamanının arttırılmasınıamaçlayan çalısmalar devam etmektedir. Bu deneysel çalısma, böbrek sogukiskemisinde karnitinin koruyuculugunu arastırmak için planlandı.Yöntem: Yirmi dört Wistar-Albino sıçan kontrol grubu (n=6; Ringer Laktat),karnitin ilave edilmis Ringer Laktat (n=6), University of Wisconsin (n=6) ve karnitinilave edilmis University of Wisconsin (n=6) grubu olmak üzere dörde ayrıldı.Böbreklerin saklama solüsyonuyla perfüzyonu sonrasında organlar 10ml'lik saklamasolüsyonlarına konuldu. 0,24,48,72. saatlerde saklama solüsyonunda Laktatdehidrogenaz aktiviteleri ölçüldü. Aynı zamanda 72. saatte alınan doku örneklerindeMalondialdehid degerleri çalısıldı. Doku zedelenmesi histopatolojik olarakHemotoksilen-eosinle boyanmıs parafin bloklardan alına kesitlerin(0.4?m)incelenmesi ile degerlendirilip skorlandı.Bulgular: Karnitin+ University of Wisconsin grubunda ortalama dokuMalondialdehid degeri belirgin olarak düsük bulundu (15,79±5,15'e karsı9,60±2,59nMol/mg, p=0,001) Saklama sıvılarındaki Laktat Dehirogenaz seviyelerindebelirgin bir farklılık izlenmedi. Histopatolojik incelemede karnitin ilave edilmis RingerLaktat grubunun toplam zedelenme skoru düsük olarak bulundu.Sonuçlar: University of Wisconsin solüsyonuna karnitinin eklenmesi böbreksoguk iskemisinde hasarı azaltıcı etkiyi artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and aim: However, University of Wisconsin solution is acceptedas the gold standart in the preservation from cold ischemia injury, studies that wasaiming to prolong the cold ischemia time is stil persist. This experimental study isaiming to investigate the effect of carnitine on kidney cold ischemic ınjuryMethods: Twenty four Wistar-Albino rats were divided to four groups as;control group (n=6; Ringer lactate), Ringer lactate with carnitine (n=6), University ofWisconsin (n=6) and University of Wisconsin with carnitine (n=6). After the perfusionof the kidneys with preservation solution, they put into the preservation solutionsabout 10ml. Lactate Dehydrogenase levels at 0th,24th,48th,72th hours weremeasured. At the same time Malondialdehyde levels were measured from tissuesamples that were taken at the 72th hour. To determine the tissue injury, the slices(0.4?m) that were taken from parafin blocks stained with Haemotoxilen-eosin werehistopathologically scored.Results: Mean tissue Malondialdehyde levels were significantly low in thegroup; Carnitine with University of Wisconsin (15,79±5,15 vs 9,60±2,59 nMol/mg,p=0,001) There were no significant differences in Lactate Dehydrogenase levelsbetween preservative solutions. At the histopathological evaluation, total tissue injuryscore was found low at the carnitine with Ringer lactate group.Conclusion: Supplemention of carnitine to University of Wisconsin solutionincrease the detractive effect of cold ischemic injury of kidney.