Hafif ve orta persistan astımlı çocuklarda tedavi etkinliğinin 'Çocuklar İçin Astım Yaşam Kalitesi Ölçeği' (ÇAYKÖ = PAQLQ) ile değerlendirilmesi
Assessment of treatment efficacy using the Pediatric Asthma Quality of Life Questionnaire (PAQLQ) in children with mild-to-moderate persistent asthma
- Tez No: 242374
- Danışmanlar: PROF. DR. NECLA AKÇAKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuklar için astım yaşam kalitesi ölçeği, hafif ve orta persistan astım, çocukluk çağı astım tedavisi, solunum fonksiyon testleri, PAQLQ, mild-to-moderate persistent asthma, pediatric asthma therapy, pulmonary function tests
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Allerjisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Astımlı hastaların sağlıkla ilgili yaşam kalitesini yükseltmek astım tedavisinin temel hedeflerinden biri haline gelmiştir. Çalışmamızda sabit dozda Fluticasone, Fluticasone/Salmeterol, Fluticasone+Montelukast tedavileri alan hafif ve orta persistan astımlı çocuklarda tedavinin etkinlik farklarını ve tedavilerin yaşam kalitesine olan etkilerini çocuklar için astım yaşam kalitesi ölçeği (ÇAYKÖ) ile değerlendirmeyi amaçladıkHafif ve orta persistan astımı olan, 7-17 yaş aralığındaki 100 hasta çalışmaya alınmış, 98 hasta çalışmayı tamamlamıştır. Hastalar çalışma başlangıcı, 4., 8. ve 12. aylarda fizik muayene ve solunum fonksiyon testi ile değerlendirilmişler, ÇAYKÖ anketini yanıtlamışlardırÇalışma grubumuzda ÇAYKÖ anketinin güvenilirlik katsayısı ?.-cronbach 0,912 olarak yüksek derecede anlamlı bulunmuştur. Cinsiyet ve allerjik rinit varlığı ÇAYKÖ skorlarını anlamlı olarak etkilememiştir. Astım yaşam kalitesi skorları ilk muayeneden sonra istatistiksel anlamlı olarak yükselmiş ve benzer çalışmalarda olduğu gibi tedavi boyunca yüksek kalmıştır. Her üç tedavi grubundaki hastalarda, grupların kendi içlerinde yaşam kalitesi skorlarında yıl içinde istatistiksel olarak anlamlı düzelmeler saptansa da, bu düzelme solunum fonksiyon ölçütleri olan FEV1 düzelme farkları, astım atağı geçirme ile korelasyon göstermemiştir. Tedavi grupları arasında da ÇAYKÖ skorları ve solunum fonksiyonlarında istatistiksel olarak anlamlı düzelme farkı saptanmamıştırÇAYKÖ uygulaması kolay ve hızlı bir ankettir, çocuklar tarafından iyi benimsenmiştir, aktivite kısıtlamasını araştırmada ve farklı tedavilerinin etkinliğini araştırmada faydalı bulunmuştur. Astım yaşam kalitesi değerlendirmeleri, gelecekte klinik değerlendirme yanında düzenli olarak kullanılarak, tedaviyi yönlendirmeye ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
Assessment of treatment efficacy using the Pediatric Asthma Quality of Life Questionnaire (PAQLQ) in children with mild-to-moderate persistent asthmaImproving patients? health-related quality of life is recognized as a fundamental part of asthma management. The aims of this study were to evaluate the long-term efficacy and impact on the Pediatric Quality of Life Questionnaire (PAQLQ) of a stable-dose regimen of fluticasone, fluticasone/salmeterol, and fluticasone plus montelukast in children with mild-to-moderate persistent asthmaThe study group consisted of one hundred 7 to 17-year-old children with mild-to-moderate persistent asthma, where 98 children out of hundred completed the study. PAQLQ was completed and conventional clinical indices were measured and pulmonary function tests were performed at enrollment, month 4, 8 and 12Cronbach?s alpha coefficient for the PAQLQ score was 0.912. Sex or presence of allergic rhinitis did not significantly affect the scores. Improvements in all groups stabilized at month 4, and were sustained throughout 12 months. Although there were improvements in the PAQLQ scores of the three therapy groups in comparison to the enrollment, there was poor correlation between the PAQLQ scores and pulmonary responses like FEV1, and asthma attacks of the children. There was no significant difference between the three therapy groups in PAQLQ scores and pulmonary functionsThe PAQLQ was easy to administer, quick to perform, well accepted by the children, useful in exploring limitations on activities, as well as exploring efficacy of different therapies.