Yüksek - normal kan basıncına sahip olgularda otonom disfonksiyon ile inflamasyonun rolü ve aralarındaki ilişkinin araştırılması
Role of autonomic dysfunction and its relationship with inflammation in the cases of high - normal blood pressure
- Tez No: 242439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Yüksek ? normal kan basıncı, otonom disfonksiyon, kalp hızı değişkenliği, inflamasyon, High ? normal blood pressure, otonomic dysfunction
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş ve Amaç: Yüksek ? normal kan basıncı günümüzde hipertansif durum kadar sık görülen bir problemdir ve hipertansif durum kadar kardiyovasküler risk faktörleri ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Etkili önlemlerin alınabilmesi ve ileride gelişebilecek olası kardiyovasküler olayların önlenebilmesi amacıyla yüksek ? normal kan basıncı durumuna neden olabilecek faktörlerin araştırılması ve bunların kardiyovasküler risk belirteçleri ile ilişkilerinin ortaya konması gerekmektedir. Araştırmamızda yüksek ? normal kan basıncı bulunan bireylerde otonom disfonksiyon, özellikle de sempatik baskınlık ve bunun inflamatuvar yanıt ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi amaçladık.Metod: Araştırmaya dahil edilen bireyler; Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'na Eylül 2007 ? Ekim 2008 tarihleri arasında başvuran kişiler arasından seçildi. Araştırmaya; istirahat halinde 5 dk arayla yapılan 3 ayrı arteriyal kan basıncı ölçümü neticesinde yüksek normal kan basıncına sahip 40 birey, ve kontrol grubu olarak da normal kan basıncına sahip 50 birey dahil edildi. Bireyler yaş, vücut kitle indeksi (VKİ) açısından karşılaştırıldı.Tüm bireylerde ritim analizi; Holter cihazları ile EKG kayıtları alınarak elde edildi. Alınan 24 saatlik EKG kayıtlarından yapılan zaman bağımlı kalp hızı analizlerinde ortalama kalp hızı, ortalama RR süresi, 24 saat triangle index, SDNN, SDNNi, SDANN, rMSSD değerleri elde edildi. Ayrıca bireylerde venöz yoldan alınan kanlarda yüksek duyarlıklı CRP ve interlökin ? 6 analizleri yapıldı. Zaman bağımlı kalp hızı analizleri ve inflamatuvar belirteç düzeyleri yüksek ? normal kan basıncı grubu ve normotansif grup arasında karşılaştırıldı. Aynı zamanda zaman bağımlı kalp hızı analizleri ve inflamatuvar belirteç düzeyleri her iki grupta birbirleriyle karşılaştırıldı.Bulgular: Vücut kitle indeksi (VKİ) değeri yüksek- normal kan basıncı grubunda ortalama 27.5 ± 4.3, normotansif grupta 25.4 ± 4.8 olarak bulunmuştur ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p = 0.03). Ortalama kalp hızı yüksek ? normal kan basıncı grubunda 74 ± 10.6 / dk, normotansif grupta 73 ± 9.4 / dk olarak saptanmıştır ve bu değer açısından her iki grup arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p = 0.64). Ortalama RR süresi yüksek ? normal kan basıncı grubunda 819.7 ± 128 msn, normotansif grupta 827.7 ± 117 msn olarak saptanmıştır ve bu değer açısından her iki grup arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p = 0.75). SDNN yüksek ? normal kan basıncı grubunda 142.5 ± 49.2, normotansif grupta 143.5 ± 33.4 olarak saptanmıştır ve bu değer açısından her iki grup arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p = 0.91). SDNN indeksi yüksek ? normal kan basıncı grubunda 58.9 ± 25.3, normotansif grupta 58.8 ± 16.2 olarak saptanmıştır ve bu değer açısından her iki grup arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p = 0.97). SDANN yüksek ? normal kan basıncı grubunda 127 ± 49.3, normotansif grupta 130 ± 33.3 olarak saptanmıştır ve bu değer açısından her iki grup arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p = 0.74). RMSSD yüksek ? normal kan basıncı grubunda 42.7 ± 28.8, normotansif grupta 39.8 ± 18.8 olarak saptanmıştır ve bu değer açısından her iki grup arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p = 0.58). Ortalama yüksek duyarlıklı C reaktif protein düzeyi yüksek ? normal kan basıncı grubunda 11.5 ± 20.1 ng / ml, normotansif grupta 4.3 ± 4.5 ng / ml olarak saptanmıştır ve bu değer açısından her iki grup arasında istatistiki olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p = 0.9).Yüksek ? normal kan basıncı ve normotansif grupta kendi içlerinde yapılan korelasyon analizlerinde de kalp hızı değişkenlik verileri ile inflamatuvar belirteç düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştırSonuç: Araştırmamızda; yüksek ? normal kan basıncına sahip hastalarda VKİ değerleri normotansiflere göre daha yüksek bulunmuştur. Yüksek ? normal kan basıncına sahip hastalarda normotansif grup ile karşılaştırıldığında zaman bağımlı kalp hızı değişkenlik verileri ve yüksek duyarlıklı CRP düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Grupların kendi içerisinde de kalp hızı değişkenlik verileri ile inflamatuvar belirteçler arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bu sonuçlar yüksek ? normal kan basıncına sahip bireylerde otonom disfonksiyonun olmadığını ve inflamasyon belirteç düzeylerinin de normal kişilere göre artış göstermediğini ve ayrıca otonomik süreç ile inflamasyon arasında bir ilişki olmadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim and Rationale: At the moment, it is shown that high ? normal blood pressure is as common as hypertensive status and related to cardiovascular risk factors. The factors which can lead to high ? normal blood pressure and their relationship with cardiovascular risk markers have to be exerted for taking effective measures and for preventing possible cardiovascular events in the future. In our research, we aim to investigate the association between otonomic dysfunction, especially sympathic predominance and its relationship with inflammatory response.Method: Cases in the research were selected from the persons whom admitted to Dokuz Eylül University Cardiology Department in the time between September 2007 and October 2008. 40 cases with high- normal blood pressure and as control group, 50 cases with normal blood pressure based on three seperate arterial blood pressure measurements at rest were included in research. Cases were compared against each other in terms of age and body mass index (BMI). Rhytm analysis in every case was obtained from the electrocardiography (ECG) recordings which was done by 24 hour rhytm holter devices. Mean heart rate, mean RR time, 24 hour triangle index, SDNN, SDNNi, SDANN and RMSSD values were obtained from the time domain analysis at 24 hour ECG recordings. Also, high sensitive CRP (hsCRP) and interleukin ? 6 (IL-6) analyses were done from the blood samples taken from the venous route. Time domain heart rate variability analyses and the levels of inflammatory markers were compared between the groups of high ? normal blood pressure and control. At the same time, time domain heart rate variability analyses and the levels of inflammatory markers were compared in each group seperatelyResults: Mean BMI level was detected about 27.5 ± 4.3 kg/m2 in high ? normal blood pressure group and 25.4 ± 4.8 kg/m2 in control group and the difference was statistically significant (p= 0.03). Mean heart rate was detected about 74 ± 10.6 /min in high ? normal blood pressure group and 73 ± 9.4 /min in control group and the difference was not statistically significant (p= 0.64). Mean RR time was detected about 819.7 ± 128 msn in high ? normal blood pressure group and 827.7 ± 117 msn in control group and the difference was not statistically significant (p= 0.75). SDNN was detected about 142.5 ± 49.2 in high ? normal blood pressure group and 143.5 ± 33.4 in control group and the difference was not statistically significant (p= 0.91). SDNNi was detected about 58.9 ± 25.3 in high ? normal blood pressure group and 58.8 ± 16.2 in control group and the difference was not statistically significant (p= 0.97). SDANN was detected about 127 ± 49.3 in high ? normal blood pressure group and 130 ± 33.3 in control group and the difference was not statistically significant (p= 0.74). rMSSD was detected about 42.7 ± 28.8 in high ? normal blood pressure group and 39.8 ± 18.8 in control group and the difference was not statistically significant (p= 0.58). Mean hsCRP level was detected about 11.5 ± 20.1 ng/ml in high ? normal blood pressure group and 4.3 ± 4.5 ng/ml in control group and the difference was not statistically significant (p= 0.9). In corelation analysis for each group, there was no significant relationship between heart rate variability values and levels of inflammatory markersConclusion: In our research BMI values in high ? normal blood pressure group was detected higher than control group. The difference of heart rate variability values and levels of inflammatory merkers was not statistically significant between two groups. Also there was no significant relationship between heart rate variability values and levels of inflammatory markers in each group. These results were exerted that otonomic dysfunction was not present and levels of inflammatory markers were not elevated in high ? normal blood pressure cases and also there was no relationship between otonomic process and inflammation.