Rüyalar, duygudurum ve sorunlarla başetme stratejileri
The corelation among dreams, affection and coping strategies with problems in adult population
  1. Tez No: 242449
  2. Yazar: DİLEK ÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET YÜCEL AĞARGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, baş etme, duygudurum, rüya, Anxiety, cope with, dream, mood
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı; yetişkin bireylerin rüyalarının günlük yaşamda karşılaştıkları sorunlarla baş etmede yardımcı olup olmadığını ve duygudurumlarını etkileyip etkilemediğini ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini 86 kişi oluşturdu. Katılımcılara POMS (mizaç durumları profili), VRA, COPE ve rüya ölçeği testleri verildi. Verilerin istatistiksel analizi, Pearson bağıntı analizi kullanılarak yapıldı. Sonuç olarak VRA ile COPE 6 (inkar) arasında negatif anlamlı ilişki; COPE 7 (dini olarak başa çıkma) ve COPE 13 (kabullenme) arasında pozitif anlamlı ilişki bulundu. Ayrıca VRA ile POMS 1 (anksiyete, gerilim), POMS 2 (depresyon, keder), POMS 3 (kin, düşmanlık), POMS 5 (yorgunluk), POMS toplam arasında pozitif anlamlı ilişki bulundu. VRA ile rüya ölçeği birimlerinden rüya hatırlama, rüyadan etkilenme, rüya içeriğinin canlılığı ve karışıklılığı, hoş rüyanın paylaşımı ve nahoş rüyanın paylaşımı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulundu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether the dreams seen by adults are helping to cope with their daily problems and whether these dreams influence their moods. Our study constituted 86 people. POMS (Profile of Mood States), VRA, COPE and dream scale tests were given to the participants. The statistical analysis for the results were made using the Pearson correlation analysis. We concluded that there is a negative meaningful correlation between VRA and COPE 6 (denying) whereas there is a positive meaningful correlation between COPE 7 (copeing with problems religiously) and COPE 13 (receiving). Similarly, a positive meaningful correlation was found between VRA ile POMS 1 (anxiety, tension), POMS 2 (depression, dejection), POMS 3 (anger hostility), POMS 5 (fatigue), POMS total. In addition to these results, in the direction of a positive meaningful correlation was found between dream scale and VRA?s scales characterized as dream rememberance, being influenced by the dream, liveliness and confusion often ensuing in the content of dream, sharing pleasant and unpleasant dreams.