Ağır vasıta araç kullanıcılarında uykusuzluk sıklığı ve etkileyen faktörler
Frequency of insomnia in drivers of heavy vehicles and effecting factors
- Tez No: 242471
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSKENDER GÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Insomnia, Heavy Vehicle, Factors Effecting
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Araştırma, Kayseri'de bulunan ağır vasıta araç kullanıcılarının uykusuzluk sıklığını, uykusuzluğa neden olabilecek etmenleri ve bu durumunun meydana getireceği problemleri saptamak amacıyla yapıldı.Kayseri'de ikamet eden 381 gönüllü sürücü çalışmada değerlendirildi. Veri toplama aracı olarak kapsamlı bir anket, Pittsburgh uyku kalitesi indeksi (PUKİ) ve Epworth uykululuk ölçeği (EUÖ) kullanıldı. İstatistiksel analizde Ki-kare testi kullanıldı. Ortalamalar, aritmetik ortalama ± standart sapma olarak verildi.Araştırma gurubunun uykusuzluk sıklığı % 57,5 olarak bulundu. Araştırma grubundakilerin % 61,2'sinde kötü uyku kalitesi mevcuttu. Epworth uykululuk ölçeği (EUÖ) sonuçlarına göre sürücülerin % 7,6'sı gün içi aşırı uykuludur. Bununla birlikte sürücülerin %17,1'i uykuya dalmada güçlük çektiği (yarım saat içinde uykuya geçilmemesi), % 43,6'sı gündüzleri uyanık kalmada zorlandığını, % 62,7'si gece veya sabahın erken saatinde kalktığını ve % 2,9'u uyumaya yardımcı ilaç kullandığını bildirmiştir. Ortalama gece uyku süreleri ise 6,2 ± 1,9 (2?12) saat bulundu.Çalışmada, sürücülerde yüksek uykusuzluk sıklığı saptandı. Ağır vasıta sürücülerinin ekonomik durumları, beslenme durumları ve endişe durumlarının ağırlıklı olarak uykusuzluk durumlarını etkilediği görüldü.Anahtar Kelimeler; Uykusuzluk, Ağır Vasıta, Etkileyen Faktörler
Özet (Çeviri)
This study has been done in order to detect frequency of insomnia in drivers of heavy vehicles in Kayseri and factors that can lead to insomnia and this situation?s possible problems.381 Volunteer drivers dwelling in Kayseri have been investigated in this project. As a data gathering mean, comprhensive survey, Pittsburgh sleeping quality index (PSQİ) and Epworth sleepiness scale (ESS) have been used. In statistical analysis, Chi-square test have been used. Averages have been put into practice as an arithmetic average ± standard deviation.Insomnia frequency of researchment group has been reported as % 57,5. % 61,2 of research group has bad sleeping quality. According to Epworth sleepiness scale (ESS) results, % 7,6 of drivers are too sleepy in daylight. After all, %17,1 of drivers has difficulty in drifting into sleep (not dozing off in half an hour), % 43,6 of them has difficulty in keeping awake, % 62,7 of them wake up in the early time of night and morning and % 2,9 of them have informed that they use sleeping pill. Their average a night sleeping duration has been detected 6,2 ± 1,9 (2?12) hour.İn the study, it has been noticed that drivers have high insomnia frequency. Economic situation, balanced nutrition and anxiety state of heavy vehicle drivers influence heavily on their condition of sleeping.