Deneysel septik artrit modelinde eklem kıkırdağı hasarı üzerine intraartiküler uygulanan Propolisin etkileri
The effects of intraarticular propolis administration on articular cartilage destruction in experimental septic arthritis
- Tez No: 242693
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ARGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kıkırdak hasarı, propolis, septik artrit, Cartilage destruction, propolis, septic arthritis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalısmanın amacı tavsanlarda deneysel septik artrit olusturup, meydanagelen eklem kıkırdağı hasarı ve iyilesmesi üzerine propolisin etkilerini arastırmaktır.Gereç ve Yöntem: Toplam 32 Yeni Zelanda tavsanının sağ diz eklemlerineintraartiküler Staphylococcus aureus verilerek septik artrit olusturuldu. Sırasıylakontrol, antibiyotik, propolis ve propolis-antibiyotik olmak üzere dört grupolusturuldu. ?nokülasyondan sonra 7. gün diz eklemleri klinik olarak değerlendirilip,tüm gruplara artrotomi ile drenaj ve yıkama yapıldı. Kontrol grubuna yıkama haricitedavi verilmedi. Antibiyotik grubuna ilave olarak 7 gün antibiyotik verildi. Propolisgrubuna birer hafta arayla, toplam üç doz intraartiküler propolis yapıldı. Propolisantibiyotikgrubuna ise hem antibiyotik grubundaki gibi 7 gün antibiyotik hem depropolis grubundaki gibi birer hafta arayla, toplam üç doz intraartiküler propolisyapıldı. Tüm hayvanlar 8. haftanın sonunda tekrar klinik olarak değerlendirilip,sakrifiye edildi. Enfekte diz eklemi klinik bulgulara dayanan artritik indeks,histolojik-histokimyasal skor ve Scanning Elektron Mikroskop (SEM) skorlarıaçısından değerlendirildi.Bulgular: Kontrol grubu ile diğer gruplar arasında artritik indeks, histolojikhistokimyasalskor ve SEM skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farkbulunurken, antibiyotik, propolis, propolis-antibiyotik grupları arasında istatistikselolarak anlamlı fark bulunmadı. ?statistiksel olarak anlamlı fark saptanmasa da klinikbulgulara dayanan ve inflamasyonun bir göstergesi olarak kabul edilen artritikindeks, histolojik-histokimyasal toplam skor, SEM skoru propolis-antibiyotikgrubunda en düsük bulundu.Sonuç: Sinovyal dokudaki inflamasyonu ve eklem kıkırdağındaki hasarı azaltmasıpropolisin antibakteriyel, antiinflamatuvar ve kondroprotektif etkilerine bağlanabilir.XIEklem enfeksiyonlarında kıkırdak hasarını engellemede antibiyotikle beraberpropolisin intraartiküler kullanımı kıkırdak koruyucu tedavi ajanlarına bir alternatifolabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Experimentally forming septic arthritis models in the knees of rabbits anddetermine the effects of propolis on articular cartilage destruction.Materials and Methods: Experimantal septic arthritis was induced by theintraarticular injection of Staphylococcus aureus to the right knees of 32 rabbits. Fourgroups were formed; control, antibiotic, propolis, propolis-antibiotic, respectively.After the inoculation, on the 7th day, the knees of the rabbits evaluated clinically andthan performed arthrotomy and irrigation to the all groups. Control group didn?t takeany additional therapy except arthrotomy and irrigation. After the inoculationadditional antibiotic therapy was performed to the antibiotic group for seven days.Also, every week one dose of intraarticular propolis was applied to the propolisgroup for three weeks. Both antibiotic therapy like in antibiotic group for 7 days andweekly single dose of intraarticular propolis administrations for three weeks like inpropolis group were applied in propolis-antibiotic group. At the end of the 8th weekall the animals were evaluated clinically again and then sacrified. Septic knee jointswere evaluated according to the arthritic index that is based on clinical signs,histological-histochemical score and Scanning Electron Microscopic (SEM) score.Signs: Although there was found statistically significant differences between thecontrol group and other groups, no significant differences among the antibiotic,propolis and the propolis-antibiotic groups were found according to the arthriticindex, histological-histochemical score and SEM score. Although not findingsignificant differences, arthritic index that is based on clinical findings and also anindicator of inflammation, histological-histochemical score and SEM score werefound lowest in propolis-antibiotic treated group.XIIIResults: Reduction of the severity of synovial inflammation and desrtuction ofarticular cartilage may be the results of the antibacterial, antiinflammatory andchondrprotective effects of the propolis. In septic joints for preventing the cartilagedestruction usage of both antibiotic and intraarticular propolis may be an alternativetherapy as a cartilage protective chemical agent.