Broyler rasyonlarında organik asit ve prebiyotik kullanılmasının besi performansı ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi
Effects of usage of organic acid and prebiotic in broiler diets on performance and some blood parameters
  1. Tez No: 242711
  2. Yazar: MEHMET FATİH EVRENSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ÇOLPAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bağırsak mikroflorası, besi performansı, broyler, organik asit, prebiyotik, Broiler, fattening performance, gut microflora, organic acid, prebiotic
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada rasyona katılan prebiyotiklerin (MOS) ve/veya organik asitlerin (Formik, Propionik, Butirik) broylerlerin canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, bazı organ ağırlıkları, ince bağırsak mikroflorası, bağırsak pH'sı ve bazı kan parametreleri üzerine olan etkileri araştırılmıştır.Araştırmada hayvan materyali olarak 1624 adet erkek günlük Ross 308 broyler civciv kullanılmıştır. Deneme her biri 400'er adet civcivden oluşan 1 adet kontrol ve 3 adet deneme olmak üzere 4 grup halinde yürütülmüştür. Sonra her bir grupta 100 civciv içeren 4 alt gruba ayrılmıştır.Deneme grubu rasyonlarına prebiyotik: başlangıç yemine (1-10 gün) 2 mg/kg, büyütme yemine (11-24 gün) 1 mg/kg, piliç yemi ve kesim öncesi yemine (25-42 gün) ise 0,5 mg/kg düzeyinde, organik asit tüm yemlere 1 mg/kg düzeyinde ve kombine olarak kullanıldıklarında ise aynı miktarlarda ilave edilmişlerdir. Karma yemler ve su ad libitum olarak hayvanların tüketimine sunulmuştur. Deneme 6 hafta sürdürülmüştür.Araştırma sonunda canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, ince bağırsak uzunluğu, ağırlığı ve pH'sı, karkas randımanı, organ ağırlıkları, ile incelenen kan parametrelerinin istatistik önem taşıyacak (P>0.05) düzeyde etkilenmediği saptanmıştır.Sonuç olarak, broyler rasyonlarına organik asit ve prebiyotiğin tek ya da kombine olarak katılmasının hayvanlarda stres oluşturan ısı, nem ve hijyen yetersizliği gibi olumsuz koşullarda bağırsak mikroflorası ve performansını olumlu yönde etkileyebileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study was carried out to determine the effects of prebiotics (MOS) and/or organic acids (formic, propionik, butyric) used as a supplement to broiler rations on body weight, feed intake, feed convertion ratio, some organ weights, small intestine microflora, intestinal pH and some blood parameters.1624 male day-old Ross 308 broiler chicks were used. The study was carried out with four groups, one control and three treatment groups, each involving 400 chicks. Then each group was divided into four replicate groups of 100 chicks.Diets of treatment groups were supplemented with prebiotic: 2 mg/kg in starters (0-10 days), 1mg/kg in growers (11-24 days) and 0,5 mg/kg in finishers (25-42 days), with organic acid: 1 mg/kg in each and the same amounts of additives were added when they were used combined. Feed and water were presented to animals ad libitum. The experiment was run for 6 weeks.Body weight, feed intake, feed convertion ratio, small intestinal lenght, weight, and pH, carcass yield, organ weights and blood parameters were not effected significantly (p>0.05) at the end of the experiment.As a result, it is concluded that supplemention of organic acid and prebiotic to broiler diets alone or combinated may have favorable effects on gut microflora and performance under stressfull conditions such as excessive heat, moisture and poor hygenic conditions.