Trakya Üniversitesi futbol, atletizm ve basketbol takımlarındaki sporcuların bazı motorik ve antropometrik özelliklerinin karsılastırılması
Compare anthropometric and motoric features of some players are in The Trakya University athletics,basketball and football teams
  1. Tez No: 242749
  2. Yazar: İLKER AKÇAKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN TOKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Spor, Anthropology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, Motorik Özellikler, Futbol, Basketbol, Atletizm, anthropometric, motoric features, football, basketball and athletics
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalısmanın amacı Trakya Üniversitesi atletizm, basketbol ve futbol takımlarındayer alan oyuncuların bazı antropometrik ve motorik özelliklerinin karsılastırılmasıdır. Buamaçla yasları 18 ? 26 arasında değisen Trakya Üniversitesi atletizm (n=15), basketbol(n=15) ve futbol (n=15) takımlarında yer alan toplam 45 erkek sporcunun bazı antropometrik(yas, boy, kilo, sporcu yası, uzunluk, genislik ve derinlik, çevre ölçümleri) ve bazı motoriközellikleri (kuvvet, sürat, dikey sıçrama, MaxVO2) değerleri alındı.Ölçüm sonuçlarına göre; basketbol ile futbol arasında; biyolojik yas (yıl), boy, kol, el,uyluk, bacak, ayak, ön ayak uzunluğu (cm.), el, bitrochanter, ayak genisliği (cm.), bel vekalça çevresi (cm.) ile MaxVO2 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespitedilirken (p0.05).Basketbol ve atletizm arasında; boy, kol, ön kol, el, uyluk, bacak, ayak, ön ayakuzunluğu (cm.), bideltoid, el, ayak genisliği (cm.), dikey sıçrama (cm.) ve MaxVO2 değerleriarasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilirken (p0.05).Futbol ve atletizm arasında ise; biyolojik yas (yıl), spor yapma süresi (yıl), el ve önayak uzunluğu (cm.), el genisliği (cm.) ve MaxVO2 değerleri arasında istatistiksel olarakanlamlı fark tespit edilirken (p0.05).
Özet (Çeviri)
Compare Anthropometric And Motoric Features Of Some Players Are In The TrakyaUniversity Athletics,Basketball And Football Teamsilker AKÇAKAYAThe purpose of the study is to compare anthropometric and motoric features of some playersare in the athletics,basketball and football teams. Some anthropometric features(age,height,weight,sportsman age,lenght,width and depth, circumference measurements) andsome motoric feature datas(power, speed, vertical jump, MaxVO2) of 45 male sportsmen whoare in the Trakya university athletics (n=15), basketball (n=15) and football (n=15) teams andtheir ages are between 18-26 are taken.In between basketball and athletics, there is a meaningful difference in the biologicalage(year), heigth, arm, front arm, hand, thigh, leg, foot, front foot lenght (cm), bideltoid,hand, foot width (cm), vertical jump (cm) and MaxVO2 datas as statistical according tomeasurement result (p0.05) in the other measurements (p0.05) in the other measurements (p>0.05).In between football and athletics, , there is a meaningful difference in the biological age,sport period(year), hand and front foot lenght(cm), hand width(cm) and MaxVO2 datas asstatistical (p0.05) in the other measurements (p>0.05).