Muğlaspor futbol kulübü sporcularında ortoreksiya nervoza sıklığı araştırması
Investigating the frequency of orthorexia nervosa on Muğlaspor football club players
  1. Tez No: 575203
  2. Yazar: HAZAL ELİF ZEYBEKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÖZTORA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Ortoreksiya nervoza, futbolcu beslenmesi, yeme bozukluğu, sporcu beslenmesi, Orthorexia nervosa, football player's nutrition, eating disorder, sportsman nutrition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Araştırmamızın amacı Muğlaspor Futbol Kulübü futbolcuları arasında ortoreksiya yaygınlığını tespit etmek ve ortoreksiya nervoza ile yeme tutumları ve demografik değişkenler arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışmamızda Muğlaspor Futbol Kulübü profesyonel futbolcularının tamamıyla çalışılması planlanmıştır ve futbolcuların tamamı (n=27) çalışmaya katılmayı kabul etmiştir. Veriler toplamda 71 adet sorudan oluşan, araştırmacılar tarafından hazırlanan bir anket yardımı ile toplanmıştır. Ankette EAT40 (Yeme Tutum Testi), ORTO-11 Testi gibi ölçeklere ve çeşitli demografik değişkenlere yer verilmiştir. Araştırmaya katılan sporcuların %40,7'si (n=11) 20 yaşın altında, %33,4'ü (n=9) 21-25 yaş aralığında ve %25,9'u (n=7) 26 yaşın üzerinde olduğu görüldü. Katılımcıların Vücut Kitle İndeksi değerlerine bakıldığında %96,3'ü (n=26) normal aralıkta iken, %3,7'si(n=1) hafif şişman kategorisine girmektedir. Ortoreksiya nervoza sıklığı ile Vücut Kitle İndeksi değerleri arasında istatiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanamamıştır (p>0,05). Katılımcıların öğrenim durumlarına bakıldığında %40,7'si lise (n=11), %37'si (n:10) lisans (Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu), %22,3'ü (n=6) lisans (diğer bölümler) olarak bulunmuştur. Orto-11 ölçeğine göre 27 katılımcıdan 14'ünde ortoreksiya nervoza saptanmış olup, futbolcular arasında ortoreksiya nervoza eğilimi olanların oranı %51,85 olarak bulunmuştur. EAT40 ölçeğine göre ise yeme davranış bozukluğu yatkınlıkları 27 kişide 5 kişi olarak saptanmış olup, sporcuların %18,52'sinin yeme davranış bozukluğu yatkınlıklarına eğilimi bulunmaktadır. Ortoreksiya nervoza sıklığı ile yeme davranış bozukluğu arasındaki ilişki istatistiksel açıdan anlamlı değildir (p>0,05). Ortoreksiya nervoza ile ilgili yapılan araştırmalar oldukça az sayıdadır. Profesyonel futbolcularda ortoreksiya nervoza ile ilgili yapılmış bir çalışma bulunmadığı için bu çalışmamız ileride yapılacak araştırmaların öncülü niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine the prevalence of orthorexia among the football players of Muğlaspor Football Club, to investigate the relationship between orthorexia nervosa and eating attitudes and demographic variables. In our study, it was planned to study with all professional football players of Muğlaspor Football Club and all footballers (n=27) agreed to participate in the study. The data were collected with a questionnaire consisting of 71 questions which is prepared by the researchers. The questionnaire includes scales such as EAT40 (Eating Attitude Test), ORTO-11 Test and various demographic variables. It was seen that 40.7% (n=11) of the players who participated in the study are under the age of 20, 33.4% (n=9) are in the 21-25 age range and 25.9% (n=7) are older than 26 years of age. When the Body Mass Index values of the participants were examined, 96.3% (n=26) are in the normal range, however 3.7% (n=1) are in overweight category. A statistically significant relationship was not determined between the prevalence of orthorexia nervosa and BMI values (p> 0.05). Educational background of participants is as follows: 40.7% (n=11) are high school graduate, 37% (n=10) have bachelor's degree (Physical Education Sports Academy), 22.3% (n:6) have bachelor's degree (other departments). According to the Orto-11 scale, orthorexia nervosa is determined in 14 participants among 27 players and the rate of orthorexia nervosa tendency was found as 51.85%. According to the EAT40 scale, the predisposition to eating behavior disorder was found in 5 out of 27 participants and the frequency of eating behavior disorder was 18.52%. The relationship between the prevalence of orthorexia nervosa and eating behavior disorder was not statistically significant (p> 0.05). The studies about orthorexia nervosa are very few. Since there is no study on orthorexia nervosa on professional football players, this study is a precursor for the future researches.